Historie Penne
Každý z nás má jinou definici radosti. Pro některé to může být pohled na východ slunce, pro ostatní je to první lok překvapivě sladké kávy. Ale pro mne, Václav, radost je jednoduchá: je to talíř plný penne. Ale co vlastně je to pasta penne, kterou tak miluji? Dojde na to, ale nejprve se podívejme na historii penne.
Tento tvar těstovin byl pravděpodobně vynalezen na jihu Itálie. Přesné datum jeho vzniku není známé, ale předpokládá se, že je to někde okolo 1865. Penne doslova znamená "pero" v italštině a je to kvůli jeho formě, která připomíná špičku starého brkacího pera. Kdo by to byl řekl, že moje oblíbená pasta je v podstatě stylizované pero? Ale naštěstí nechutná jako pero, to si můžete být jisti!
A pokud si myslíte, že penne vznikly náhodou, mýlíte se. Jejich specifický tvar je plánovaný, umožňuje omáčkám a náplním proniknout dovnitř a dodat každému kousku plnou chuť. Takže, když budete příště jíst penne, vzpomeňte na to, jakou starost jejich tvůrci věnovali každému detailu, aby vám poskytli nejlepší chuťový zážitek.
Výroba Penne
Jak se tedy vyrábí penne? Výroba penne začíná, jak jinak, než s těstovinami. Základem pro výrobu penne je semolinová mouka a voda. Semolina je druh mouky, který má i specifickou barvu, vzhled a chuť, což penne dodává jejich typický jemný a chutný těstovinový základ.
Po smíchání semolinové mouky a vody dostaneme těsto, které se prochází strojem, který roztlačuje těsto do formy penne, vytváří tak trubičky a poté je řeže na odpovídající délku. Poté se penne suší, aby v nich zůstala potřebná struktura. To je celkem fascinující, ne? A výsledkem je penne, které známe a milujeme.
Způsoby vaření Penne
Nyní, když víme, jak se penne vyrábějí, je na čase se podívat na několik způsobů, jak je připravit. Má oblíbená metoda je jednoduchá, ale skvěle chutná: Penne s rajčatovou omáčkou a bazalkou. Ale existuje tolik jiných skvělých receptů!
Penne rustika, penne s pestem, penne alla vodka ... Seznam je opravdu dlouhý, a já vím, že každý z nás má svůj vlastní favorit. Možností je bezpočet a můžeme experimentovat s různými omáčkami a přísadami, což je na vaření pasta tak skvělé.
Význam Penne pro Itálii
Penne jsou také symbolem italské kultury a tradice. V Itálii se každý region pyšní vlastními recepty na penne, které jsou často předávány z generace na generaci. Recepty na penne jsou často důkladně strážené rodinné tajemství.
Jednou jsem měl to potěšení navštívit malé městečko na jihu Itálie, kde každá rodina vařila svůj vlastní jedinečný recept na penne. Bylo to úžasné, jak každý z nich měl svou vlastní unikátní chuť a byl jsem nadšený, že jsem měl možnost ochutnat tak mnoho různých variací mé oblíbené pasty.
Penne ve světě
Penne nejsou populární jen v Itálii, ale po celém světě. Jejich jednoduchý tvar a univerzální chuť se hodí ke kuchyním všech druhů. Takže ať už vaříte francouzskou, indickou nebo čínskou kuchyni, penne se vždy hodí. Rozhodně jsem to vyzkoušel a můžu říci, že výsledky byly vždy skvělé.
Můj vztah k Penne
Možná se ptáte, proč mám takovou vášeň pro penne. Vždyť jsou to jen těstoviny, že? Ale pro mě jsou penne mnohem více než to. Penne pro mě představují komfort, radost z jídla a kreativitu ve vaření. A kdo ví, možná je i tajemství mé lásky k penne dědictvím po mé babičce, která mě naučila, jak se penne vaří.
Takže, když vařím penne, cítím se spojený s těmi, kteří mi je naučili vařit, stejně jako s těmi, kteří je vynalezli. A to je pro mě něco velmi speciálního.