Kuřecí řízek, starý dobrý klasik
Kuřecí řízek je ten druh pokrmu, který v každé rodině milují, ať už jste děti nebo dospělí. Je to ta tradiční jídla, která nikdy neomrzí. Ale nejlepší na tom je, že příprava je v podstatě hračka. Nejdříve si maso osolíme a opepříme. Poté ho obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a nakonec v drobkách. Ups, ještě jsem zapomněl zmínit, že maso by mělo být předtím naklepané na tenko. No a pak už jen stačí kus masa smažit na pánvi s rozpáleným olejem. Posléze ho přiklopíme a necháme peč než se z obou stran krásně zezlátne. Ta vůně, která se v tu chvíli šíří po celé kuchyni, je k neodolání. Nejlépe chutná s bramborovým salátem nebo s hranolky. A máte hotovo! Kuřecí řízek je velmi oblíbený i u mých dětí, které si mohou upéct i svůj vlastní řízek. To samozřejmě platí, pokud jsou už dostatečně velké, aby v kuchyni mohly experimentovat. Kuřecí řízek je pro ně taková malá zábava a zároveň učení. Já osobně si myslím, že pokud děti vidí, jak se jídlo připravuje, budou ho poté i více vážit a bude jim i více chutnat.
Recept na kuřecí plátek na smetaně
Kuřecí plátek na smetaně je jedno z těch jídel, které jsou jednoduché na přípravu, ale přitom skvěle chutnají. A co je na tom nejlepší? Můžete ho doplnit jakoukoli přílohou, která vám chutná. Ať už jsou to brambory, rýže nebo třeba těstoviny. Na toto jídlo budete potřebovat kuřecí prsa, která pokrájíte na plátky a osolíte a opepříte. Poté je orestujete na pánvi s máslem. Až budou mít pěknou zlatavou barvu, můžete je přendat na talíř a na stejné pánvi připravit omáčku. Stačí na ni dát smetanu na vaření, trochu hladké mouky a vývaru. Omáčku nechte zhoustnout a poté do ní vložte kuřecí plátky. Ty nechte v omáčce ještě chvíli povřít a máte hotovo! K tomuto jídlu výborně chutná nějaká sypaná zelenina, například hrášek nebo kukuřice. Kuřecí plátek na smetaně patří mezi mé oblíbené pokrmy, a proto ho vařím velmi často. Mým dětem toto jídlo také chutná, takže jej mohu doporučit vám všem!
Striktně zdravá varianta: kuřecí salát
Jedním z nejjednodušších a zároveň nejzdravějších způsobů, jak připravit kuřecí maso, je udělat si s ním salát. Základem je různé druhy listové zeleniny - je jen na vás, kterou si vyberete. Může to být ledový salát, rukola, špenát nebo i mix všeho dohromady. Máte-li v zahradě třeba divoký růžový salát, tak proč ho nevyužít? Kuřecí maso potřebujeme upéct na grilu nebo na pánvi s trochou olivového oleje. Poté ho pokrájíme na tenké proužky a vmícháme do salátu. Co se týče dalších ingrediencí, opět je tu velká variabilita. Můžete přidat rajčata, okurku, papriku, cibuli, olivy a podobně. Salát dochutíme sůl, pepřem a dresinkem z olivového oleje a citronové šťávy. Někdo rád přidává i trochu hořčice nebo medu. Možnosti jsou opravdu nekonečné. Například já osobně si oblíbil kombinaci kuřecího masa s avokádem a cherry rajčátky. A na závěr je třeba dodat, že kuřecí salát je skvělý nejen jako hlavní jídlo, ale i jako lehký a zdravý oběd do práce.
Exotická možnost: kuřecí curry
A teď se podívejme na trochu exotičtější způsob, jak upravit kuřecí maso, a tím je kuřecí curry. Toto jídlo je typické pro indickou kuchyni, ale během let se stalo velmi populárním i u nás. Pro jeho přípravu potřebujeme kuřecí maso pokrájené na menší kousky. Nejdříve ho osolíme a opékáme na pánvi s trochou oleje. Jakmile začne maso získávat zlatavou barvu, přidáme na drobno pokrájenou cibuli a strouhaný česnek. Poté přidáme lžičku kurkumy, lžičku mletého koriandru, lžičku mletého kmínu a lžíci mletého červeného chilli. Vše dobře promícháme, chvíli smažíme a pak zalijeme kokosovým mlékem. Necháme asi 20 minut povařit, občas promícháme. A tak je jídlo téměř hotové. Na závěr ještě přidáme šťávu z jednoho limetky a kuřecí curry je hotové. Tohle jídlo je pro mě ideální, když hledám něco pikantního na přípravu. Je navíc opravdu rychlé a jednoduché na přípravu, takže ho může zvládnout opravdu každý.
Kuřecí nudličky na bylinkovém jogurtu
Pokud hledáte něco lehkého a přesto výživného, co byste mohli připravit z kuřecího masa, doporučuji kuřecí nudličky na bylinkovém jogurtu. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme je, opepříme a orestujeme na pánvi na olivovém oleji. Mezitím si připravíme bylinkový jogurt, do kterého přidáme jakékoli bylinky, které máme rádi. Může to být petrželka, kopr, bazalka nebo třeba máta. Jogurt ochutíme solí, pepřem a čerstvou citronovou šťávou. Do bylinkového jogurtu pak přidáme orestované kuřecí nudličky a promícháme. Toto jídlo je ideální například k večeři, když chceme něco lehkého a přesto výživného. Také je to velmi rychlé jídlo, které můžete připravit třeba po náročném dni v práci.
Má kočka Lili, by se k tomuto salátu přidala, kdyby neměla na talíři své oblíbené granule. Kdykoli připravuji kuřecí maso, vždy se krouží kolem mě v kuchyni a nenápadně mi zkouší vyluxovat nějaký ten kousek masa. Je to velká milovnice kuřecího a věřím, že by nenechala nikoho, aby si někdy zkusil připravit kuřecí maso nějakým jiným způsobem.