Co lze vařit v páře?

Proč vařit v páře

A co takhle zkusit vařit v páře? Přiznávám, že je to možná otázka, kterou byste rozhodně nečekali. Ale proč vlastně ne? Vaření v páře je totiž skvělý způsob, jak uchovat všechny ty lahodné a nutričně cenné suroviny, které jsme do našich pokrmů zapracovali. Moje kočičí dáma, Lili je sice spíše zastánce konzerv (někdy až moc), ale já jsem naopak velký fanda pokecu na páře.

S vařením v páře se potkáváme v kuchyních po celém světě, zejména v Asii je to běžná součást gastronomie. Je to jedna z nejzdravějších metod přípravy jídla, protože nepotřebujete žádný tuk a zachová se hodně vitaminů a minerálů. A také - a to je pro mě ta nejdůležitější věc - jídlo vařené na páře je naprosto vynikající. A já vám dnes ukážu, jak to udělat.

Vybavení pro vaření v páře

Chápu, že nyní možná máte v hlavě spoustu otázek. "Co mám dělat? Kde začít? Budu potřebovat speciální vybavení?" To jsou otázky, které se vám mohou honit hlavou. Ale rovnou vám říkám: nebojte se. Vaření v páře je velmi jednoduché a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pro základní vaření v páře potřebujete jen hrnec a cedník nebo sítko. Nebo pokud chcete být trochu rafinovanější a zkoušet nové věci, můžete si pořídit speciální parní nádobu, rýžovar s parním nástavcem nebo dokonce profesionální parní hrnec. Ale pro začátek vám postačí hrnec a cedník.

Princip vaření v páře

Princip vaření v páře je jednoduchý. Jedná se o způsob vaření, při kterém rovnou zdroj tepla nedotáčí potraviny. Horká pára, která vzniká při vaření vody, projde přes potraviny a ohřeje je. Tím, že se potraviny nerozpadají a že se zachovají všechny nutriční hodnoty, je to jeden z nejvhodnějších způsobů přípravy pokrmů.

Vaření v páře může trvat déle než tradiční vaření, ale výsledky stojí za to. Je to skvělý způsob, jak zvládnout umění trpělivosti v kuchyni. A věřte mi, že když jídlo konečně zkoušíte, je to jako malé vítězství.

Základní recepty pro vaření v páře

Podívejme se nyní na základní recepty pro vaření v páře. Abychom si to trošku usnadnili, začneme s úplnými základy. Zvolil jsem pro vás několik receptů, které mě zajímaly, když jsem začal s tímto typem vaření.

Například brambory na páře, to je skvělá klasika, kterou jsem se naučil jako malý kluk od mého dědečka. A nebo co takhle kuřecí prsa na páře? To je další jednoduchý a výživný recept, který je skvělý pro ty, kdo chtějí zdravě jíst. A samozřejmě, nemohu zapomenout na zeleninu! Zelenina na páře je jedna z nejlepších věcí, jaké můžete ochutnat.

Příprava nádob na vaření v páře

Příprava nádob na vaření v páře je velmi důležitá. Chcete-li dobře vařit na páře, je důležité mít správně připravené nádoby. Důležitá je velikost nádob. Potřebujete dostatečný prostor pro výměnu horké páry, aby se vaše jídlo rovnoměrně vařilo.

Existuje také několik různých typů nádob na vaření v páře. Cedníky a sítka jsou skvělá pro menší kusy jídla jako je zelenina nebo třeba rýže. Pro větší kusy masa nebo celé ryby musíte použít speciální parní nádoby nebo rošt na vaření v páře.

Tipy a triky pro vaření v páře

Nyní se podívejme na některé tipy a triky pro vaření v páře. Jen abyste věděli, vaření v páře může být někdy trochu komplikovanější, než se zdá. Ale jakmile se dostanete do toho, není to tak těžké.

První a nejdůležitější tip je: Nechte páře volně cirkulovat kolem jídla. A to znamená, že byste měli jídlo umístit tak, aby bylo mezi ním a stěnami hrnce dostatek prostoru. Druhý tip: pokud vaříte několik různých potravin najednou, měly by být všechny přibližně stejné velikosti. A třetí tip: Nezapomeňte pravidelně přidávat vodu, aby se vám nádoba nepřipálila.

Cesty k dokonalosti v páře

A nakonec bych se chtěl podělit o cesty k dokonalosti v páře. Protože jak jsem už mnohokrát řekl, vaření v páře jako takové může být naprosto dokonalé. Můžete dosáhnout naprosto neuvěřitelných výsledků s minimem úsilí. Stačí jen vědět, jak na to!

Možná, že tak jako já milujete experimentování v kuchyni. A tak vám doporučuji vyzkoušet různé druhy potravin, koření a ochucovadel. Překvapte své hosty rybou na páře s citronem a koriandrem. Nebo co takhle vyzkoušet něco sladkého? Jablka na páře se skořicí a medem jsou naprostý sen.

A to je vše, co potřebujete vědět o vaření v páře. Doufám, že vám tento článek alespoň trochu odhalil tajemství tohoto úžasného způsobu vaření. Ať už jste zkušený kuchař nebo jste v kuchyni nováček, vaření v páře vás určitě nadchne.

Pamatujte, je to jen o trpělivosti a o experimentování. Takže si to užijte, vyzkoušejte nové recepty a objevte svůj vlastní styl. A hlavně, buďte kreativní! Každý, kdo zavítá do vaší kuchyně, vás určitě ocení!

Držím vám všechny palce na vaší cestě za dokonalostí v páře a těším se na další články a sdílení mých zážitků a tipů s vámi. Na setkání v dalším článku na téma vaření na páře! S láskou, Lukáš!

  • 0 Komentáře
Napsat komentář