Jak vařit jablko?

Základní příprava a pečení jablka

Výběr jablka je první a základní krok v procesu jakkoliv chcete vařit jablíčko. Věřte nebo ne, každá odrůda jablka má své specifické vlastnosti, co se týče chuti a textury, a tak budou působit jinak při vaření. Například, odrůda Granny Smith je skvělá pro pečení, protože má pevnou texturu, která se při tepelné úpravě nerozbíjí. Zatímco odrůda Golden Delicious je perfektní pro vaření do džemu, protože při tepelné úpravě se snadno rozbíjí a jeho sladká chuť dokonale vyváží kyselost ostatních ingrediencí.

Pečení jablka je snad jedním z nejsnadnějších způsobů, jak si užít této výživné ovoce. Potřebujete jen několik ingrediencí a připravit kostky, do kterých lze nacpat špetku skořice, hřebíčku, ořechů a / nebo rozinek. Jablka jsou pak pečena v troubě, dokud nejsou měkká a jejich sladký džus se promíchá s vůní dalších surovin. Není nic lepšího než osvěžující aroma pečených jablek, které se line z kuchyně a naplní Váš domov!

Jablkový džem: Stará dobrá klasika

Určitě znáte ten pocit - jste uprostřed zimy, venku je chladno a tmavo, a vy jste zrovna v posteli přikrytý teplou dekou. Co by v té chvíli mohlo být lepšího než krajíček domácího chleba namazaný voňavým, domácím jablkovým džemem? Je to skutečně pochoutka, která člověka zahřeje až do morku kostí.

Džem z jablka je také ideální způsob, jak zpracovat ovoce, které už začíná být přezrálé nebo jen máte tolik jablíček, že nevíte, co s nimi. Džem je velmi jednoduchý na přípravu - jablka stačí oloupat, nakrájet na kostičky, vařit s trochou cukru a poté rozmixovat do jemné konzistence. Můžete také přidat skořici, vanilku nebo hřebíček pro větší aroma. A pokud rádi experimentujete, zkuste do džemu přidat i něco netradičního - třeba chilli pro ostrý kontrast nebo zázvor pro pikantní odér.

Připravení jablek pro jídlo: Grilování a smažení

Grilovaná jablka jsou další skvělou volbou, když se chystáte upravit toto ovoce. Možná to zní jako něco nezvyklého, ale úprava tohoto ovoce na grilu dodá vašim jídlům zcela nový rozměr. Sladkost jablka se krásně propojuje s kouřovou chutí grilu a vytváří tak jídlo, které je skvělé jako příloha k masu, ale také jako samostatný dezert.

Ale pozor, při grilování jablka není vše tak jednoduché. Jabloň musí být pevná, aby se neporozpadala. Nejlépe je používat odrůdu, která má středně pevnou texturu a slabě kyselou chuť, která napomůže vyvážit kouřové aroma grilu.

Podobně jako grilování, smažení jablka je také velmi zajímavá variace na klasickou chutnou jablka. Pomocí malého množství másla a cukru dokážeme vytvořit karamelizovaná jablka, která jsou jednoduše vynikající. Vyzkoušejte je například jako přílohu k tlustým masům jako je kachna nebo vepřové.

Jablka ve vaně: Konzervace

Konzervace jablek je další skvělá technika na to, jak si užít chutě a výživy tohoto ovoce dlouho poté, co sezóna skončí. Domácí výroba jablečného sirupu a jablečného octa, je velmi oblíbená a relativně snadná technika konzervace jablek. Kromě toho, může být domácí jablečný ocet i skvělým nápadem na vánoční dárek!

Jablečný ocet se vyrábí fermentací jablečného moštu, zatímco sirup je vytvořen vařením jablka s cukrem až vyhladí do sirupu. Oběty přípravky můžete využít v rozličných receptech - salátech, marinádu, dezertech, apod.

Ingredience pro jídlo a nápoje: Jablkový muš a šťáva

Jablkový muš a šťáva jsou skvělé do jídla i nápoje a nesmírně snadno se vyrábějí. Pokud máte hodně jablka a nechcete je všechny zpracovat najednou, udělejte si například muš a uložte ho do mrazáku. Bude vám skvěle sloužit jako příloha, strouhanka do pečiva, na snídani, apod.

A co teprve šťáva! Kdo by odolal sklenici čerstvě vymačkané jablečné šťávy? Pokud máte dostatečné množství jablíček, určitě si pořiďte odšťavňovač. Jde o investici, která se vám určitě vrátí zpět. Navíc, vyrábět domácí šťávu je skvělý způsob, jak zapojit do přípravy pokrmů i vaše děti. Určitě budou nadšené, když šťáva prýští přímo z jejich oblíbeného ovoce!

Zdravé a chutné: Jablkový ocet a jablečný cider

Poslední tip na to, jak zpracovat jablka, je udělat si domácí jablkový ocet nebo jablečný cider. Tyto nápoje jsou zdravé, chutné a působí jako skvělý detoxikant. Pokud ještě nevíte, jak na to, nebojte se. Všechno, co potřebujete, jsou kvalitní jablka, cukr a čas. Tato dvojice je skvělá nejen na pití, ale i na výrobu domácích výrobků jako jsou ocet nebo sirup.

Jablka jsou úžasným ovoce, které je možné používat nejen v kuchyni, ale i ve všedním životě. Díky svým výrazným chutím, vůní a texturou dodávají jídlům výjimečný charakter. Tak neváhejte a pustte se do zkoumání nových možností, jak si užít chutě jablek.

  • 0 Komentáře
Napsat komentář