Chystání slavnostní večeře předem
Chystání večírku je vždycky trochu jako cirkus. Opravdu. Alespoň, to je to, co si myslím já, když těsně před hosty začnu panikařít a uvědomuju si, že jsem zapomněla uvařit kávu, nakrájet chlebíčky a ohřát polévku. Proto vždycky doporučuju chystat všechno s dostatečným předstihem. Není nic horšího než být na večeři, na které se máte bavit a užívat si, a být zaneprázdněný organizováním posledních detailů. V opravdu dokonalých situacích dokonce doporučuju připravit některé věci den předem. A proč ne? Kdo řekl, že kulinářská magie musí proběhnout v ten samý den? S tímto tipem můžete ušetřit spoustu času a stresu.
Výběr správného jídla pro slavnostní večeři
Zjevně nemůžete všechny udělat šťastnými svým výběrem jídla. Ale pokud znáte preference svých hostů, můžou být vaše volby jasné. Pokud ne, pak vám doporučuji držet se univerzálních jídel, které má skoro každý rád. Něco na způsob pečeného kuřete, bramborového salátu nebo třeba smaženého sýra. Je také důležité mít na paměti dietní omezení vašich hostů. A nezapomeňte na desert! Jakmile jsem na slavnostní večeři zapomněla na dezert a musela jsem sprovisovat smetanový šlehačkou a čerstvým ovocem.
Jak nastavit stůl pro slavnostní večeři
Není nic lepšího, než když vstoupíte do místnosti a jdete k krásně připravenému stolu. Pamatuji si, jak moje babička vždycky trávila hodiny nastavením stolu pro vánoční večeři. Každý talíř, každý příbor, každá sklenička na svém místě. Bylo to až mystické. A stejně tak je důležité věnovat pozornost detailům, když nastavujete stůl pro slavnostní večeři. Každý detail má svůj význam a dělá celkový dojem o to lepší.
Dobrá atmosféra je základ úspěšné slavnostní večeře
Nikdo nemůže popřít, že dobrá atmosféra je základem každého úspěšného setkání. A na večeřích je to dvojnásob. Proto je důležité myslet na věci, jako je hudba, osvětlení a dekorace. Může to být něco jednoduchého, jako zapálit svíčky, nebo něco složitějšího, jako je výroba vlastních dekorací. Jakmile jsem pro moji dceru Terezu uorganizovala večeři a všechny dekorace jsem si vyrobila sama. Auh, to byla nádhera!
Rozumné porcování jídla na slavnostní večeři
Jednou jsme s manželem uspořádali večeři a jídla bylo tak moc, že by se toho nabažil celý fotbalový tým. A na konci večera jsme měli takové množství zbytků, že jsme je jedli téměř týden. Od té doby se snažím rozumně porcovat jídlo. To znamená, že vezmu v potaz počet hostů a jejich předpokládané chutě. Často se stane, že je lepší mít málo, než moc.
Tipy na slavnostní večeři pro děti
Pokud chystáte večírek, kde budou přítomny i děti, je dobré mít na paměti několik věcí. Nejprve si musíte uvědomit, že děti nemusí nezbytně chutnat to stejné co dospělí. Proto je dobré mít pro ně připravené nějaké speciálně upravené pokrmy. Dále je dobré pro ně mít nějakou distanční zábavu, aby se nenudili. A konečně, nezapomeňte na něco sladkého na konec večeře. Vždy se tomu říká "šťastný konec", že?