Co vařit pro 20 lidí?

Proč vůbec vařit pro 20 lidí?

Možná si říkáte: "Proč bych vůbec měl vařit pro 20 lidí? To zní jako peklo!" Věřte mi, přátelé, že jsem byl na stejném místě. Ale než se ponoříme do samotného procesu plánování a vaření, pojďme se zaměřit na důvody, proč byste si měli vybrat tento významný úkol.

Určitě existuje mnoho důvodů, proč byste si mohli přát vařit pro obrovskou skupinu lidí. Možná je k tomu zvláštní událost, jako je svatba, rodinná reunió, oslava narozenin či výročí. Ale třeba jen chcete udělat pro svoje přátelé něco speciálního, stýská se vám po kuchyni plné smíchu a vůní jídla.

Osobně jsem prvně vařil pro 20 lidí, když jsem pořádal večírek pro své spolužáky na střední škole. Zapoměl jsem objednat catering a najednou jsem měl před sebou úkol vyrobit jídlo pro hladové teenagery. A upřímně řečeno, byla to skvělá zábava!

Výběr jídel pro vaši událost

Při plánování jídelna pro velkou skupinu lidí, je důležité zvážit několik faktorů. Jeden z nejdůležitějších je určitě věk a preference hostů. Když vaříte pro děti, je vhodné se zaměřit na jednodušší a oblíbenější jídla jako jsou třeba palačinky, pizzy nebo těstoviny. Naopak pokud máte spíše dospělé hosty, můžete si dovolit více experimentovat.

Je také dobré zvážit čas události. Pokud vaříte na večeři, můžete se zaměřit na těžší a komplexnější jídla. Na světlé straně, pokud vaříte na oběd nebo pozdní snídani, můžete se spíše zaměřit na lehké a jednodušší jídla.

Osobně mám pro velké skupiny nejraději tradiční české pokrmy jako kulajda, svíčková na smetaně nebo pečené vepřové s knedlíky. Klientům jsem dříve servíroval i modernější pokrmy jako například zeleninové lasagne.

Plánování a předváření

Když už máte vybrané jídlo, je čas se pustit do plánování a předvaření. Plánování je klíčové pro zvládnutí tak velkého úkolu. Budete potřebovat dostatek surovin, nádobí a času. Je dobré začít alespoň týden předem a vytvořit si podrobný plán.

Já si osobně vytvářím graf, kde mám zapsané, jaký pokrm budu vařit, kdy ho začnu připravovat, jak dlouho mi to zabere a jaké budu potřebovat suroviny. Dalším krokem je nákup surovin. Snažím se vyhnout tomu, abych všechny suroviny kupoval na poslední chvíli. Raději nakupuji v několika fázích.

Předvaření je další klíčovou součástí úspěchu. Je mnoho jídel, které můžete připravit den předem. U polévek je to skvělé, protože tak chutě lépe propojí. U pečiva je zase výhodné, že jej nemusíte péct přímo o den později a to může šetřit spoustu času.

Řízení času a prostoru

Jednou z nejtěžších věcí při vaření pro velké skupiny lidí je řízení času a prostoru. Jak jsem již zmínil, plánování je při tomto úkolu rozhodující. Ale co když máte omezený prostor v kuchyni nebo jen jeden sporák?

Nejdříve se zaměřme na optimalizaci času. Já osobně využívám techniku zvanou "mise en place". To je francouzský termín, který znamená "vše na svém místě". Jedná se o metodu předvaření a přípravy surovin, která zajistí, že máte vše připravené, než skutečně začnete vařit.

Nyní k otázce prostoru. Pro mě je důležité mít dostatek prostoru na přípravu jídel. Pokud máte malou kuchyň, zkuste využít jiné plochy v domě, jako třeba stůl v jídelně. Pokud vaříte něco, co se dá připravit na grilu, můžete také využít prostor na zahradě.

Poslední rady a tipy

Nakonec bych vám chtěl dát ještě pár rad a tipů, které jsem se naučil během svých let vaření pro velké skupiny lidí. První radou je: nebojte se požádat o pomoc. Ať už je to při nakupování surovin, přípravě jídla nebo uklízení po akci, o pomoc se nebojte požádat. Sám jsem zažil momenty, kdy jsem si myslel, že vše zvládnu sám, a nakonec jsem si uvědomil, že pomoc je v tomto případě zlato.

Dalším tipem je: v klidu. Uvědomte si, že vaření pro tak velkou skupinu lidí je výzva, a je v pořádku, když se něco nepovede podle plánu. Důležité je zůstat v klidu a řešit problémy, jak přicházejí.

A poslední rada za všechny: Užijte si to. Vaření pro ostatní je velmi uspokojující zážitek. Je to šance spojit se s lidmi, pro které vaříte, a vidět jejich radost, když si užívají vaše jídlo. Takže ať už vaříte pro 20 lidí nebo jen pro sebe, pamatujte na to, že hlavním cílem je mít z toho radost.

  • 0 Komentáře
Napsat komentář