Jak připravit chutnou a zdravou přesnídávku z jablek: Recepty a tipy

Základy přípravy přesnídávky z jablek

Jablka jsou skutečně univerzálním ovocem, které se může stát základem mnoha zdravých a chutných jídel, včetně přesnídávek. Než přistoupíme k konkrétním receptům, je důležité pochopit, proč jsou jablka tak výjimečná. Obsahují vlákninu, vitamíny, jako je vitamín C, a řadu antioxidantů, které pomáhají chránit naše tělo před volnými radikály. Při výběru jablek pro vaši přesnídávku doporučuji sáhnout po čerstvých a kvalitních kusech, nejlépe bio kvality, které nebyly chemicky ošetřeny.

Než jablka zapracujete do vašeho receptu, je důležité je důkladně umýt, odstranit jádřinec a podle potřeby je oloupat. Jablka můžete použít v mnoha podobách - nastrouhaná, nakrájená na plátky nebo kostičky, vařená nebo pečená. Jablka jsou také velmi všestranná v kombinacích s jinými ingrediencemi - skvěle se hodí k ořechům, bílému jogurtu, medu, skořici či k jinému ovoci, jako jsou hrozny nebo banány.

Recepty na přesnídávku z jablek

Připravili jsme pro vás několik jedinečných receptů, které odhalí různé možnosti, jak si můžete připravit zdravou a chutnou přesnídávku z jablek. Začneme něčím jednoduchým, ale neodolatelně dobrým.

Jablečný kompot s skořicí - Naberte si do hrnce čtyři na kostičky nakrájená jablka, přidejte sklenici vody, dvě lžíce medu (nebo podle chuti) a lžičku mleté skořice. Všechno promíchejte, přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni asi 15 minut. Tento kompot můžete podávat teplý nebo studený, samotný nebo jako doplněk k jogurtu či müsli.

Jablečné chipsy - Pro milovníky křupání připravte jablečné chipsy. Jablka nakrájejte na co nejtenčí plátky, rozložte na pečící papír a posypte skořicí. Pečte v troubě při 100°C asi 2 hodiny, dokud nejsou plátky křupavé. Je to fantastická zdravá alternativa ke klasickým chipsům a skvěle se hodí jako snack k filmu.

Jablečná ovesná kaše - V hrnci přiveďte k varu sklenici vody nebo rostlinného mléka, přidejte půl sklenice ovesných vloček, jedno nastrouhané jablko, trochu skořice a lžíci medu. Vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Tato ovesná kaše je výtečná, bohatá na vlákninu a skvěle vás zasytí.

Používání jablek ve vaší stravě je jedním z jednoduchých způsobů, jak zvýšit příjem živin a vlákniny. Ať už preferujete sladké nebo slané přesnídávky, jablka nabízejí mnoho možností, jak je začlenit do vašeho jídelníčku. Kreativita ve spojení s kvalitními surovinami vám umožní připravovat zdravé a přitom chutné pokrmy, které obohatí vaši stravu a přinesou nové gastronomické zážitky.

  • 0 Komentáře
Napsat komentář