Kalkulačka šetření na jídle
Kalkulačka úspor při levném vaření
Zjistěte, kolik peněz můžete ušetřit pravidelným dodržováním tipů z článku "Jak vařit levně"
Vyberte tipy, které budete aplikovat
Potenciální úspory
                        Ušetříte 0 Kč týdně
                        To je 0% z vašich současných nákladů
                    
Levé vaření není o tom, že jíte jen rýži a fazole. Je to o tom, že víte, kde se dá ušetřit, aniž byste si museli stěžovat na chutná jídla. Mnoho lidí si myslí, že levné jídlo znamená nudné, nezdravé nebo nesvěží potraviny. To je pravda jen tehdy, když nevíte, jak na to.
Plánujte jídelníček před nákupem
Největší chyba, kterou lidé dělají, je chodit do obchodu bez plánu. Přijdeš, vidíš slevu na maso, koupíš to, pak vidíš slevu na zeleninu, koupíš i to, a najednou máš v lednici půlku supermarketu - a nevíš, co s tím. Výsledek? Potraviny zkažou, peníze ztratíte a zklamání z jídla.
Na začátek týdne si napište, co budete vařit. Tři večeře, dva obědy, možná jeden snídaně. Vezměte si papír a tužku. Zkontrolujte, co máte doma - třeba máte ještě polovinu rýže z minulého týdne, nebo pár mrkví, které se nechaly. Na základě toho si vytvořte seznam nákupu. Přesně to, co potřebujete. Nic navíc. Tímto způsobem ušetříte až 30 % nákupu.
Kupujte sezónní a místní potraviny
Tomáto v lednu je vždycky drahé. Ne proto, že je špatné, ale proto, že se musí dovezt z dálky, chladit, balit, přepravovat. Když kupujete zeleninu a ovoce, které je v sezóně, stojí mnohem méně a je lepší chuti. V listopadu a prosinci je nejlevnější zelí, řepa, brambory, cibule, jahody už ne. V červnu a červenci je česnek, okurky, rajčata, melouny - a všechno to je třikrát levnější než mimo sezónu.
Podívejte se na trhy. Místní zemědělci prodávají své výrobky bez prostředníků. V Olomouci je například trh na Náměstí Svobody každou sobotu. Tam můžete koupit půlku vepřového plece za polovinu ceny, než v hypermarketu. Nebo třeba vlastní mléko, tvaroh, máslo - všechno čerstvé, bez chemie a za pár korun méně.
Varíte z celých zvířat - ne jen z kousků
Nejlevnější maso není ta nejkrásnější steak. Je to vepřový plec, hovězí paží, křížek, nebo dokonce kosti. Když koupíte celý plec, můžete z něj udělat několik jídel. První den: vepřový plec s bramborami. Druhý den: vývar z kostí a zbytků - vývar je základ pro polévky, rýži, těstoviny. Třetí den: vývar zvaříte s fazolemi a kroupami - dostanete hustou polévku, která vás udrží na plném břichu celý den.
Kostky a šlachy se nevyhazují. Vaříte je 3-4 hodiny - a máte kvalitní vývar, který je lepší než ten z krabičky. A stojí jen pár korun. Vývar je základ pro téměř všechna česká jídla - od vepřového knedlíku po česnečku.
Chovejte si sušenky a zásoby
Mějte doma zásoby, které se nezkaží. Rýže, ovesné vločky, cibule, česnek, sušené fazole, luskoviny, sušené houby, koření. Tyto věci stojí málo a trvají měsíce. Když nemáte čas vařit, můžete rychle připravit rýži s fazolemi a cibulí. Nebo ovesnou kaši s sušeným ovoce.
Sušené houby jsou skvělá investice. Stačí je namočit, a máte chuť, která by stála desítky korun v obchodě. Výborné na polévky, rýži nebo těstoviny. Stejně tak sušený česnek nebo petržel. Není třeba kupovat čerstvé - sušené má stejnou chuť a je o 70 % levnější.
 
Varíte větší porce a zbytky využijte
Když vaříte, vařte větší porce. Nejen pro dnešek. Pro zítra. Pro příští týden. Polévka, rýže, těstoviny, fazole - všechno se dobře uchovává. Vložte do nádob a zamražte. Máte hotové jídlo na den, kdy nemáte čas, nebo kdy jste unavení.
Zbytky nejsou odpad. Zbytky jsou příležitost. Zbytky vepřového plece? Z nich uděláte klobásy, nebo je přidáte do špaget. Zbytky rýže? Z nich uděláte rýžové kuličky s vejcem a cibulí. Zbytky zeleniny? Z nich uděláte zeleninovou omeletu. Nejlepší recepty vznikly z toho, co nebylo třeba vyhodit.
Ušetřete na obalech a připravených potravinách
Když koupíte připravenou polévku v krabičce, zaplatíte nejen za jídlo, ale i za balení, přepravu, reklamu, značku. Stejně tak připravená směs na těstoviny, omáčky, nebo rybí kousky. Všechno to je o 3-5 krát dražší, než když to uděláte sami.
Udělejte si domácí omáčku. Oliva, cibule, česnek, rajčata, koření - to je vše, co potřebujete. Vážíte to do hrnce, vaříte 15 minut, a máte omáčku, která je lepší než ta z obchodu. A stojí 10 korun. Zbytečné je kupovat čerstvé česnečky, když můžete koupit česnek za 20 Kč a udělat si vlastní.
Volte luskoviny místo masa
Fazole, čočka, hrách, luštěniny - to jsou nejlevnější zdroje bílkovin. A jsou zdravější než maso. Fazole stojí kolem 30 Kč za kilo. Vepřové maso kolem 180 Kč. A z jednoho kilogramu fazolí uděláte 6-8 porcí. Z jednoho kilogramu masa jen 3-4.
Nejlepší recept: fazole s cibulí, česnekem, kouřeným paprikou a trochu kyselého zelí. Vložíte do hrnce, vaříte 45 minut - a máte plnou porci, která vás udrží na plném břichu celý den. Nebo čočková polévka s bramborami a petrželkou. Tři kousky chleba, a máte jídlo, které stojí méně než 20 Kč na osobu.
 
Upravte si vlastní svačiny
Upravené svačiny z obchodu - čokoláda, sušenky, jogurty - jsou nejdražší způsob, jak se napít. Když si připravíte vlastní svačinu, můžete ušetřit 50-80 %. Dva banány, pár ovesných vloček, hrst oříšků, kousek sýra - to je vše, co potřebujete. Stojí to 10 Kč. V obchodě byste za stejnou porci zaplatili 40 Kč.
Domácí pečené ovesné koláčky jsou levné, zdravé a užitečné. Vážíte ovesné vločky, vajíčko, med, trochu másla - a máte 10 koláčků za 15 Kč. Základní návod: 2 šálky ovesných vloček, 1 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžíce másla, trochu skořice. V pečící formě na 20 minut. Výborné na snídaně nebo svačinu.
Kupujte ve velkých baleních - ale jen to, co potřebujete
Když koupíte 5 kg rýže, je to vždycky levnější než pět krabiček po 1 kg. Ale pouze tehdy, když ji budete skutečně používat. Pokud máte malou kuchyni a nejíte rýži často, nekupujte 5 kg. Kupujte jen to, co spotřebujete do týdne nebo měsíce.
Co je dobré kupovat ve velkých baleních? Rýže, ovesné vločky, cibule, česnek, sušené fazole, koření, sůl, cukr, olej. Co ne? Mléko, čerstvá zelenina, maso. Tyto věci se zkažou. Kupujte je v malých množstvích, ale častěji.
Nezapomeňte na koření
Koření je tajný klíč k levnému, chutnému jídlu. Když máte jen rýži a fazole, může to být nudné. Ale když přidáte kouřený papriku, cibuli, česnek, kari, zázvor, koriandr, kumín - změníte chuť úplně. A stojí to jen pár korun.
Mějte doma základní soubor: sůl, pepř, kari, koriandr, kumín, česnek, cibule, kouřený paprika, zázvor, oregano. To je vše, co potřebujete, abyste měli 50 různých jídel. Neplatíte za značky. Kupujte koření v obchodech s potravinami pro občany - ne v luxusních prodejnách. Tam jsou o 50 % levnější.
Levé vaření je o návyku, ne o chudobě
Nikdo neříká, že levné vaření je o tom, že jíte jen nudličky. Je to o tom, že víte, jak využít to, co máte. Je to o tom, že nekupujete to, co vás láká, ale to, co vás naplní. Je to o tom, že se necháte ovlivnit reklamami, ale že se řídíte vlastním rozumem.
Levé vaření je nejlevnější forma sebepečování. Ušetříte peníze, jíte lépe, máte víc času, protože nejste v obchodě každý den. A nejde o to, že máte méně. Jde o to, že máte víc - víc chuti, víc zdraví, víc klidu.
 
                                                                         
                                 
                                 
                                 
                                