Chladné místo v Praze
Najdi ideální chladné místo
Zadej své preferencí a my ti poradíme, kde se schovat před horkem v Praze.
Když v Praze stoupne teplota na 30 stupňů a slunce peče jak pekárna, všichni hledají, kde se schovat. Nejde jen o to sedět v klimatizovaném bytě. Chceš si užít město, ale nechceš se topit jako v parní koupelně? Tady je přehled těch nejlepších způsobů, jak si v horku užít Prahu - bez přehřátí, bez potu a bez toho, abys musel jíst horké polévky.
Chodby a sklepy: Pražské chladné skrýše
Nejlepší místa na horké dny nejsou na náměstích. Jsou pod zemí. Stačí jít do Staroměstské radnice - její sklepy mají stálou teplotu kolem 14 °C. Tam se můžeš procházet mezi původními kameny, které už několik století udržují klid a chlad. Stejně tak Podkroví pražského hradu (zvláště část s expozicí historických vozidel) je většinou o 5-8 stupňů chladnější než venku. Není to turistická atrakce, ale skutečný oáza chladu.
Nezapomeň na sklepy na Malé Straně, které dnes slouží jako restaurace nebo vinotéky. Tam se můžeš posadit do tmy, kde se nejen pije vino, ale i jí svačina, která nevyžaduje vaření. Například chladný sýr s čerstvým chlebem, nakládaný ořešák nebo klasický český chléb s česnekem a máslem. Všechno to je ideální, když ti kuchyně vypadá jako pekárna.
Chladné jídlo, které nevyžaduje vaření
Když je vedro, vaření je poslední věc, kterou chceš dělat. Ale jíst musíš. A nechceš jen salát z balíčku. Tak tady je seznam jídel, která nejen chladí, ale i naplňují.
- Chladná česneková polévka - není to jen název, je to skutečná polévka, kterou jíš studenou. Vyrábí se z česneku, jogurtu, okurky, olivového oleje a trochu octa. Podává se s kousky chleba a nakrájenými okurkami. Je to jako chladný škrob, ale s chuťou.
- Škvarky s čerstvým chlebem a česnekem - nejsou horké, když je připravíš dopoledne a necháš je v chladničce. Stačí je zahřát jen na minutu, pak je necháš vychladnout. Spolu s čerstvým chlebem a kouskem česneku to je ideální svačina.
- Okurkový salát s jogurtem - klasika, ale dnes s moderním obratem: přidej trochu citronové kůry a kozího sýra. Nejde jen o chlazení, ale o chuť, která tě probudí.
- Chladný kyselý knedlík - není to jen pro starší generaci. Vyrábí se z kyselého těsta, které se nevaří, ale vypěstuje. Podává se s máslom a kyselou smetanou. Je to jako klasický knedlík, ale bez horka.
- Chladná polévka z červené řepy - známá jako borscht, ale v české verzi. Připraví se z vařené řepy, jogurtu, cibule, česneku a trochu octa. Nechá se vychladnout celou noc a podává se s vajíčkem a drobnými kousky chleba.
Tato jídla nevyžadují vaření v horkém dni. Stačí je připravit dopoledne, uložit do chladničky a pak je jen vyndat. Nejsou jen chladná - jsou i chuťově silná. A nezatěžují tělo. Když je venku 32 °C, nechceš jíst těžké maso nebo horkou polévku. Chceš něco, co tě vesele zaváže, ne aby tě přehřálo.
Chladné místa v Praze, kde nejsou turisté
Veřejné klimatizované prostory? Ano, ale všichni tam jdou. Kde najdeš klid a chlad, kde nejsou fronty?
- Střešní zahrada na Nové radnici - je to vysoká zahrada s výhledem na Staré Město. Je tam stín, vodní prvky a větrný proud. Výborné místo na čtení nebo kafe.
- Botanická zahrada v Troji - má vlastní chladnou skleníkovou budovu s tropickými rostlinami. Vnitřní teplota je 20 °C, a když jdeš ven, je tam stín a stromy. Je to jako přesun do jiného světa.
- Knihovna na Václavském náměstí - má klimatizaci, klid a stovky knih. Můžeš si tam sednout s kávou a číst celý den. Není to turistické místo, ale místo pro lidi, kteří chtějí klid.
- Chodby v Muzeu umění v Olomouci - ne, to je mimo Prahu. Ale v Praze je Chodba v Národním muzeu - dlouhá, chladná, s výstavami, které nevyžadují chůzi. Můžeš tam procházet, sedět a dívat se na umění, aniž bys se někde hřál.
Chladné nápoje, které opravdu pomáhají
Nejde jen o vodu. Voda ti chladí, ale neobnoví elektrolyty. A nechceš pití s cukrem, které tě jen zatěžuje.
- Chladný bylinný čaj s citronem - například z máty, melisy nebo kamile. Nevaříš ho horko, ale natáhneš ho studenou vodou a necháš ho 6 hodin. Je to jako čaj, ale bez horka.
- Chladný květový nápoj - například z růžových květů nebo hlohového květu. Připraví se studeně a podává se s medem. Má jemnou chuť a nezatěžuje tělo.
- Chladná kvasná směs - nekupujeme ji v obchodě. Připravíme ji doma z kvasnic, vody, citronu a trochy medu. Necháme ji fermentovat 24 hodin. Je to jako kvasný nápoj, ale bez alkoholu. Chladí a podporuje trávení.
Tyto nápoje nejsou jen chladné - jsou i prospěšné. Nezatěžují tělo, nezvyšují cukr a nezavádějí chemické přísady. Jsou to přirozené způsoby, jak se přežít horko.
Kde najít chladné jídlo v Praze dnes?
Ne každá restaurace ví, že chladné jídlo je možné. Ale některé ano. Tady jsou tři místa, kde najdeš skutečně chladné jídlo bez horka:
- Čajovna U Křížku - v Malé Straně. Nabízí chladné čaje, chladné polévky a chladné svačiny. Všechno je připraveno studeně. Není to jen kavárna, je to místo pro lidi, kteří nechtějí horko.
- Tržiště na Výtoňi - v sobotu a neděli se tam prodává čerstvé jídlo, které se nevaří. Můžeš si koupit chladný sýr, nakládané okurky, čerstvé ovoce a chléb. Je to jako trh, ale bez horka.
- Restaurace Na Vltavě - má vlastní zahradu s vodními prvky a chladnou kuchyní. Nabízí chladné polévky, chladné saláty a chladné nápoje. Je to místo, kde se nevaří, ale jen připravuje.
Co dělat, když nemáš kam jít?
Když jsi doma a nemáš kam jít, nezůstávej v kuchyni. Zavři okna, zatáhni záclony, zapni ventilátor a udělej si chladný obal. Vezmi ručník, namoč ho do studené vody, vymačkej ho a polož ho na krk. To ti pomůže snížit teplotu těla. Nech si chladný nápoj vedle sebe. A nevař. Nech si jídlo připravit dříve. A nech si čas. Horko je dočasné. Ale tvoje zdraví ne.
Je vhodné vařit v horký den?
Ne, vaření v horký den je nejen nepraktické, ale i nezdravé. Kuchyně se rychle přehřívá, zvyšuje se teplota v domě a tělo se zatěžuje. Místo toho používej chladné jídlo, které se nevaří - například saláty, chladné polévky nebo nakládané potraviny. Připravuj jídla dopoledne a ulož je do chladničky.
Kde v Praze najít nejchladnější místo?
Nejchladnější místa v Praze jsou podzemní prostory: sklepy Staroměstské radnice, Podkroví pražského hradu a chodby Národního muzea. Tyto místa mají stálou teplotu kolem 14-18 °C, ať je venku jakékoliv horko. Jsou ideální pro procházku, čtení nebo jen odpočinek.
Jaké jídlo je nejlepší na horký den?
Nejlepší jídla na horký den jsou ta, která se nevaří: chladná česneková polévka, okurkový salát s jogurtem, chladná polévka z červené řepy, chladný kyselý knedlík a sýry s čerstvým chlebem. Tyto pokrmy jsou lehké, chladí tělo a nezatěžují trávicí systém.
Můžu pít ledovou vodu, když je vedro?
Ano, ale ne příliš mnoho najednou. Ledová voda může způsobit křeče v žaludku, protože tělo se snaží rychle zahřát. Doporučuje se pít studenou, ale ne ledovou vodu. Pokud chceš led, dej ho do vody, ale nepij ho hned. Nech ho trochu roztát.
Je lepší chodit ven nebo zůstat doma, když je vedro?
Chodit ven je lepší, pokud jdeš do stínu nebo chladného místa - například do parku, sklepa nebo muzea. Pokud jdeš na slunce, zůstaň doma. Nejde o to, jestli jsi venku, ale kde jsi. Chladné místo v městě je vždy lepší volba než horké náměstí.