Základy stravování bez lednice
Ahoj, jsem Iveta a dnes se podíváme na něco, co je pro spoustu z nás obtížně představitelné: stravování bez lednice. Ne, nezbláznila jsem se a ani se nevracím zpět do dob našich prababiček, kdy lednicka byla raritou. Jen se vás ptám: dokázali byste se stravovat bez lednice? Pokud je vaše odpověď ne, pak je tento článek určen přímo vám! Chci vám ukázat, že i bez moderního spotřebiče, jako je lednice, je možné se zdravě stravovat a dokonce využívat potraviny, které se běžně nedávají do lednice. Uvidíte, že stravování bez lednice může být nejen nutností, ale i zábavou. Tak pojďme na to!
Nabíjení baterií bez ledničkových potravin
Možná to není na první pohled zcela zřejmé, ale mnoho potravin skutečně nepotřebuje ledničku k tomu, aby zůstaly čerstvé a bezpečné k jídlu. Místo toho můžeme využít namísto ledničky přírodních prostředků, jako je třeba sklep, který dokáže potraviny uchovávat ve správné teplotě déle, než by vás napadlo. Samozřejmě musíme dbát na to, abychom správně uskladnili a selektovali takové potraviny, které v lednici nepotřebují.
Suché trvanlivé potraviny
První věcí, kterou si člověk vybaví, když se řekne "bez lednice", jsou suché a trvanlivé potraviny. Jsou to věci jako rýže, těstoviny, konzervy, luštěniny, cereálie, sušené ovoce, semínka a ořechy. Tyto potraviny jsou ideální pro situace, kdy nemáte k dispozici lednici. Můžete je uskladnit téměř kdekoliv, že vydrží měsíce, a některé i roky. Kromě toho jsou tyto potraviny základem mnoha výživových receptů, takže vám nabídnou spoustu možností, co si můžete připravit.
Hravě v kuchyni s ovoce a zeleninou
Další skupinou potravin, kterou můžeme bez obav uchovávat mimo ledničku, jsou určité druhy ovoce a zeleniny. Například jablka, hrušky, citrusy, brambory, cibule, česnek a zázvor v pohodě vydrží několik týdnů, pokud je skladujete správně. A samozřejmě jsou tu ještě zelenina a ovoce, které vyžadují zvláštní způsob skladování. Moje kočka Táňa miluje mrkev a já jí ji nechávám na kuchyňské lince, aby se na ni mohla kdykoliv vrhnout. Bez mrkve by Táňa nebyla Táňou.
Potraviny s dlouhou trvanlivostí
Některé potraviny vydrží měsíce a měsíce, aniž byste je museli dát do ledničky. Jsou to například med, sušené koření, káva, čaj, různé druhy mouky, rýže, luštěnin nebo těstovin. Skvělé na těchto potravinách je, že je můžete skladovat téměř kdekoliv. Stačí jim mít suché a chladné místo mimo přímé slunce. A nebojte se, i když některé z těchto potravin mohou vypadat po nějaké době trochu divně (například med může zkřystalizovat), stále zůstávají bezpečné k jídlu.
Skladování jídla bez lednice: tipy a triky
Jak už jsem zmínila, skladování jídla bez lednice je dosáhnoutelné, ale vyžaduje to trochu znalostí a plánování. Máte-li možnost, měli byste si vytvořit úložný prostor, který bude chladný, temný a suchý. To může být sklep, spíž, garáž nebo jen kout v kuchyni. Dále je důležité potraviny správně uskladnit. Například některé druhy ovoce a zeleniny produkují ethylen, který může zrychlit zkažení dalších potravin.
Pikantní nástrahy a jak jim předejít
Jedna věc, kterou musíte mít na paměti při stravování bez lednice, jsou potraviny, které prostě LEDNICE POTŘEBUJÍ. Tyto potraviny nemají vysokou trvanlivost nebo obsahují mikroorganismy, které se mohou rychle množit při teplotách nad 5 stupňů Celsia. Mezi tyto potraviny patří maso, mléko, vejce, máslo, sýry, otevřené konzervy, hotová jídla a pokrmy obsahující výše uvedené potraviny. Jezte je rychle nebo je nedělejte vůbec, pokud nemáte ledničku.
Závěr: Chutné stravování bez lednice je možné!
Ať už se snažíte šetřit energií, jste na dovolené v přírodě nebo jen potřebujete určitou dobu přežít bez lednice, stravování bez lednice je skutečně možné. Jistě, budete muset udělat nějaké ústupky a možná budete muset upravit svůj jídelníček. Ale na druhou stranu se můžete naučit hodně nových věcí a objevit nové chutě a pokrmy. A navíc, jak říká moje kočka Táňa: "Co nezabije, to posílí!".