Bramborové poklady: Recepty a inspirace
Znáte to, když si uvaříte nebo upečete příliš mnoho brambor a pak nevíte, co s nimi? No, já jsem na stejném místě asi tisíckrát. Ale během let jsem vymyslela několik kreativních způsobů, jak spotřebovat tyto přebytečné brambory – a dokonce jsem je zamilovala!
Nemusíte už dál hledat recepty na přebytkové brambory. Pokud máte v lednici hrst brambor z předchozího dne a nevíte, co s nimi, šťastně se ocitáte na správném místě! Vězte, že máte před sebou spoustu úžasných možností a já jsem tu, abych vám ukázala, jak na to. Pusťme se tedy do toho!
Transformace do bramborových placek
Bramborové placky jsou jedny z mých nejoblíbenějších pokrmů, které našla spoustu využití pro přebytečné brambory. Jsou rychlé, snadné a ohromně chutné. A co je ještě lepší, skvěle chutnají s jakoukoli omáčkou nebo křupavou zeleninou!
Potřebujete jen několik surovin a minimální čas na přípravu. Rozmačkejte předvařené brambory, přidejte do nich vajíčka, mouku a koření. Vše důkladně promíchejte a udělejte z hmoty malé placky. Placky poté opečte na pánvi s trochou oleje, dokud nebudou krásně zlaté a křupavé. Troufám si říct, že je to tak snadné, že i Daniel - můj manžel -, který není zrovna kuchařským géniem, to zvládne!
Konzervování brambor na chladné dny
Pokud máte v ledničce mnoho nepoužitých brambor a nechcete je vyhodit, zkuste je konzervovat. Je to skvělý způsob, jak uchovat chutě brambor pro chladné zimní měsíce.
Tento proces může být trochu delší, ale výsledky stojí za to. Brambory lze nakrájet a uložit do sterilizovaných sklenic s pikantním nálevem. Různé koření, jako je bobkový list, pepř, hřebíček, koriandr a ocet, dodají konzervovaným bramborám neodolatelnou chuť. Můžete je také uchovat se sůlí a bylinkami, jako je například tymián nebo rozmarýn. Nebudete věřit, jak dokáže takováto příprava obohatit chuť brambor.
Bramborový salát jako chutný oběd
Jedním z nejlepších způsobů, jak využít zbytky brambor, je připravit chutný bramborový salát. Stačí přidat nějakou zeleninu, mladý cibulku, křehký hrách, papriku, kedluben - prakticky cokoliv, co máte po ruce a máte rádi.
Nejlepší je, že když máte brambory již uvařené, všechno jde mnohem rychleji! A já vám mohu říct z vlastní zkušenosti, že když máte doma malou Terezku a hladového manžela Daniela, každá minuta šetřená v kuchyni se počítá!
Útulné domácí gnocchi
Milujete gnocchi? Já nad nimi také přímo slintám! Pokud jste je ještě nikdy nevyzkoušeli, teď je ten pravý čas. Je to ideální způsob, jak využít přebytečné brambory. Nejenže jsou gnocchi nádherně měkké a chutné, ale také se dají připravit z opravdu mála surovin!
Gnocchi, v podstatě malé bramborové kuličky, jsou skvělou volbou na oběd nebo večeři. S trochou másla, sýrem a čerstvými bylinkami z naší zahrady - to je něco úžasného. A co je nejlepší? Oči mé dcery Terezy, při pohledu na talíř plný gnocchi, hovoří za vše!
Sladký závěr: Bramborový koláč
Někdo mohl namítnout: "Bramborový koláč? To snad ne!". Ale věřte mi, chtěla bych, abyste dali této neotřelé variantě šanci, protože může být opravdu vynikající.
Bramborový koláč je klasickým receptem mnoha kultur. Stejně jako bramborový dezert vůbec. Můžete brambory smíchat s trochou mouky, cukru, vajec, ořechů, másla a vanilkovou esencí, abyste získali úžasně bohatou a plnou chut'. Bramborový koláč je ideální sladkostí, ke které se může vrátit každý v rodině - a v pokušení neodolá ani náš pejsek Max.
Bez ohledu na to, co s přebytkem brambor uděláte, můžete být jisti, že tímto způsobem snižujete plýtvání potravinami a vytváříte chutné a kreativní pokrby pro sebe a svou rodinu. Užívejte si každou chvíli strávenou v kuchyni a nenechte se odradit přebytkem jídla - je to jen další příležitost být kreativní!