Rychlé a osvěžující polévky na léto
Víte, co je skvělé na létě? Všechno je čerstvé a plné chuti. A jaký je lepší způsob, jak těchto chutí využít, než ve vynikající, lehké a osvěžující polévce? Představte si rajčatovou polévku, která je tak čerstvá, až se vám ústa zaplaví šťávou z rajčat ještě dřív, než ji vůbec ochutnáte. Je ručně rozmixovaná s čerstvou bazalkou a olivovým olejem, což vytváří dokonalé letní jídlo. Moje oblíbená polévka, kterou dělám svému synovi Viktorovi, je lehká kokosová polévka se zeleninou. Obsahuje směs čerstvé zeleniny, jako je cuketa, mrkev a červená paprika, vařených v kokosovém mléku do měkkosti. Tahle polévka je tak jednoduchá a rychlá na přípravu, že ji budete mít hotovu dříve, než by se dala dojíst.
Ryby jako perfektní volba pro letní oběd
Letní jídla by měla být lehká, svěží a nekapající tukem - což je přesně to, co obvykle hledáme v mořských plodech a rybách. Ryby jsou lehce stravitelné a zároveň jsou bohaté na proteiny a vitamíny. V létě vám doporučuji vybrat ryby, jako jsou tresky, losos nebo pstruh. Osobně mám rád, když je moje ryba marinovaná v citrónu a česneku a pak je grilovaná. Tyto jednoduché přísady opravdu vyniknou a dodají vašemu jídlu ten správný letní vkus. Někdy Ryby můžete také podávat s čerstvou zeleninou nebo salátem. A pro ty, kteří hledají něco trochu více odvážného, zkuste něco jako ceviche - je to jídlo z Peru, kde je ryba marinovaná v limetkové šťávě. Vůbec se nepřipravuje tepelně, takže je to opravdu letní jídlo!
Letní saláty plné chuti a vitaminů
Saláty mi přijdou jako perfektní volba pro letní oběd. Jsou lehké, rychlé na přípravu a také výživné. Do srdce nejednoho z nás se zaryje klasický řecký salát s rajčaty, okurkou, olivami a feta sýrem. Je plný většiny věcí, které potřebujeme - vitaminů, tuku a proteinů. Jestliže patříte k těm, kteří si rádi hrají s chutěmi a texturami, můžete si zkusit připravit quinoový salát se zeleninou a bylinkami. Quinoa, kterou můžete nahradit bulgurem nebo cizrnou, je velmi výživná a nasytí. A pro ty, kteří dávají přednost sladšímu obědu, můžete připravit ovocný salát. Sladké, svěží ovoce v kombinaci s jogurtem nebo tvarohem je skvělé jídlo, které nejen chutná dobře, ale i zasytí.
Nezapomínejte na lehké těstoviny a rizoto
Pokud jste fanda těstovin a rizota, nemusíte se jich v létě vzdát. Vhodně zvolené přísady vykouzlí lehké a chutné jídlo. Osobně preferuju těstoviny s čerstvými rajčaty, bazalkou a olivovým olejem. Je to rychlá a jednoduchá varianta, která má ale skvělou chuť. Rizoto s mořskými plodymi nebo rizoto s čerstvou zeleninou jsou další varianty na lehký letní oběd. Moje poslední cesta do Itálie mi přinesla inspiraci pro rizoto s kopřivou. Může se to zdát trochu netradiční, ale věřte mi, že to chutná skvěle a je to něco trochu jiného.
Něco na sladko: Letní dezerty
Kdo by řekl, že letní oběd musí skončit hlavním jídlem? Letní dezerty jsou skvělé, protože můžete využít všech těch skvělých sezónních ovoce. Mám na mysli ovocné saláty, panna cottu s ovocnou příchutí, nebo dokonce ovocné smoothie. Jestli jste z těch, kteří upřednostňují něco více tradičního, pak byste měli zkusit jahodový cheesecake. Je to můj oblíbený dezert, který si oblíbil i můj syn Viktor a náš pes Amos by ho také rád jedl, kdybych mu to dovolil! Cheesecake je bohatý, krémový a zároveň svěží, díky jahodám. A nezapomeňte - dokonalý letní oběd je ten, který končí sladkým a uspokojivým dezertem.
Na závěr bych chtěl říct, že nejlepší oběd je ten, který je připravený s láskou a radostí. Takže se nebojte experimentovat, vařte s radostí a vaše jídla budou chutnat o to lépe.