Výpočet nákladů na oběd
Co máte doma?
Co uvařit levného k obědu?
Oběd je ten den, kdy se nejvíc počítá s penězi. Pokud jste na rozpočtu, nebo jste prostě unavení z dražších jídel, která vám zůstávají v břiše, ale ne v kapse, tak víte, že levné obědy neznamenají nutně chutné jídlo z balíčku. V Česku máme k dispozici spoustu tradičních, plnohodnotných a velmi levných receptů, které vás nesmírně nasycí, nezatíží účet a přitom budou chutné.
Nechcete si každý den objednávat jídlo? Nechcete se plácet do zmrzlých polévek nebo rybích kousků z disku? Pak si přečtěte, co uvařit levného k obědu - bez přehnaných nákupů, bez zbytečných ingrediencí a s výsledkem, který vás bude bavit i po třetí porci.
1. Bramboračka s klobásou - klasika, která nikdy nezklame
Nejlevnější oběd v celé České republice. Bramboračka se vaří z brambor, cibule, česneku, soli, pepře a trochy vody. Když máte v domácnosti trochu klobásy - třeba zbytky z předchozího večera - stačí ji nakrájet a přidat do polévky. Výsledek? Hustá, teplá, nasycující polévka, která vám vydrží až do večera.
Nezapomeňte na kousek chleba. Nejlepší kombinace: horká bramboračka + čerstvý krajíc černého chleba. Někdo do ní přidá i trochu smetany, ale to je volitelné. Bez ní je stále lepší než každý zákaznický oběd.
2. Vepřové pečené s bramborami - jedna plechovka, celý den sytý
Pokud máte v lednici kousek vepřového plece nebo boků - použijte ho. Stačí ho nakrájet na větší kousky, posypat solí, pepřem, paprikou a několika kapkami oleje. Položte na plech, do troubky na 180 °C a nechte se pečet 1,5 hodiny. Vedle toho rozhodíte brambory - celé, s kůrou - a nechte je pečet spolu.
Po hodině už budete mít v kuchyni vůni, která vás přiměje přijít dřív, než jste plánovali. Vepřové pečené s bramborami je jednoduché, nevyžaduje žádné speciální ingredience a výsledná porce vám vydrží na dva dny. Zbytky zahřejete na pánvi s trochu cibulí - a máte nový oběd bez nákupu.
3. Rýže s fazolemi - klasika z dětských let, která dnes stojí 15 Kč
Rýže a červené nebo černé fazole jsou dvě nejlevnější potraviny na světě. Koupíte 1 kg rýže za 35 Kč a 1 kg sušených fazolí za 50 Kč. Stačí vařit rýži, zároveň vařit fazole - nebo použít ty z plechovky, které stojí 12 Kč. Po vaření je smíchejte, přidáte cibuli, česnek, papriku, trochu oleje a trochu sójové omáčky (když máte).
Toto jídlo je plné bílkovin, vlákniny a energie. Není to jen levné - je to i zdravé. A pokud máte doma trochu zeleniny, jako je mrkev nebo petržel, stačí ji přidat a máte plnohodnotný oběd.
4. Omáčka z vajec a kyselého zelí - jednoduchá, rychlá, chutná
Na kuchyni máte kyselé zelí z plechovky? Máte vajíčka? Máte cibuli? Máte trochu oleje? Pak máte oběd.
Na pánvi zahřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, až se zlatí, přidejte kyselé zelí a trochu vody. Nechte vařit pár minut. Pak přidáte 2-3 vejce, promícháte a necháte je jemně zatuhnout. Výsledek? Jemná, kyselá, nasycující omáčka, která se dá jíst s bramborami, rýží nebo s krajícem chleba.
Stojí kolem 10 Kč za porci. A není potřeba nic nakupovat - stačí využít to, co máte.
5. Těstoviny s rajčaty a česnekem - rychlé, chutné, levné
Těstoviny stojí 25 Kč za 500 g. Rajčata z plechovky - 15 Kč. Česnek - 5 Kč. Olej - máte. Sůl, pepř - máte. Základní oběd, který se vaří za 15 minut.
Zahřejte olej, přidejte na drobno nakrájený česnek, až začne vonět, přidejte rajčata a nechte vařit 5 minut. Přidejte trochu vody, pokud je to potřeba. Vařte těstoviny zvlášť, smíchejte a přidejte trochu petrželky nebo oregana, pokud máte.
Toto jídlo je ideální, když nemáte čas, ale chcete něco chutného. A není to jen levné - je to i rychlé. A když máte doma trochu sýra, můžete ho posypat. Ale ani bez něj je to skvělé.
6. Zeleninová polévka s těstovinami - využijte zbytky
Máte doma zbytky mrkve, cibule, petrželky, zelí? Všechno to dáte do hrnce, přidáte vodu, trochu soli a vaříte. Až se zelenina změkčí, přidejte těstoviny - třeba hvězdičky nebo špagety rozlomené na kousky. Vaříte je spolu. Hotovo.
Neexistuje nic levnějšího než polévka z toho, co jste nechali v lednici. A pokud máte doma trochu kuřecího vývaru z kostek, přidejte ho. Ale i bez něj je to skvělé. Polévka je teplá, nasycující, plná vitamínů a nevyžaduje žádné nové nákupy.
7. Vepřová pečená s kapustou - základní česká kuchyně
Kapusta se dá koupit za 10 Kč za 1 kg. Vepřové pečené - 30 Kč za kousek. Přidejte cibuli, česnek, trochu kouřeného papriku. Všechno smíchejte do hrnce, přidejte vodu a nechte vařit 2 hodiny. Výsledek? Hladká, sladká, chutná kapusta s měkkým masem.
Je to klasický oběd, který se vařil už vašim pradědečkům. A stále je to nejlevnější způsob, jak získat kvalitní bílkoviny a vlákninu. Nezapomeňte na brambory nebo rýži jako doplněk.
8. Rýže s houbami - když máte trochu sušených hub
Sušené houby stojí 40 Kč za balíček, ale stačí 10 g na oběd. Stačí je namočit v teplé vodě, vylit vodu, nakrájet a přidat do rýže. Přidejte cibuli, česnek, trochu oleje. Vaříte 20 minut.
Houby přidávají hlubokou chuť, kterou nezískáte jinak. A když máte doma trochu smetany, přidejte ji na konec. Ale i bez ní je to jídlo, které se neváže na peníze. Je to klasický oběd v českých venkovských domácnostech.
9. Těstoviny s kyselou kapustou - nečekaná kombinace, která funguje
Nejde o žádnou západní kuchyni. Je to český domácí trik. Zahřejte těstoviny, přidejte kyselou kapustu z plechovky, trochu cibule, česneku a trochu oleje. Smíchejte. Můžete přidat trochu vývaru, pokud chcete. Výsledek? Chutná, kyselá, nasycující porce, která vás udrží sytého.
Je to ideální, když chcete něco jiného než brambory nebo rýže. A je to levné - všechno máte doma.
10. Vepřové vývarové s bramborami - zbytky se stávají jídlem
Máte zbytky vepřového masa? Všechno to dáte do hrnce s vodou, cibulí, petrželkou, mrkví a česnekem. Vaříte 2 hodiny. Výsledek? Hluboký, bohatý vývar. Pak přidejte nakrájené brambory a vaříte je spolu. Když jsou měkké, přidejte trochu soli a pepře.
Je to téměř zdarma - využíváte všechno, co byste jinak vyhodili. A je to nejchutnější polévka, kterou jste kdy jeli. Vývar se dá i zamrazit - a máte oběd na příští týden.
Co dělat, když nemáte žádné ingredience?
Když jste v prázdné kuchyni a nemáte nic, co byste mohli vařit, tak si vždycky připomeňte tři základní věci:
- Brambory - stačí vařit s solí a máte jídlo.
- Rýže - když máte vodu a sůl, máte jídlo.
- Chléb - s máslem, s kyselým zelím, s česnekem - vždycky něco najdete.
Nejlevnější jídlo není to, co je nejdražší. Je to to, co využijete. A v Česku máme tolik tradičních způsobů, jak z malých zbytků udělat velké jídlo.
Co si pamatovat, když vaříte na rozpočtu
- Nepřikupujte všechno najednou. Nakupujte jen to, co potřebujete.
- Nezapomeňte na sušené fazole, rýži, těstoviny - to jsou základní stěny každého levného jídla.
- Nezahazujte zeleninu, která se začíná měkčit - ještě se dá vařit.
- Chléb je vaše přítel - nevyhazujte ho, používejte ho na základní jídla.
- Plechovky s kyselým zelím, rajčaty nebo fazolemi jsou vaše kamarádi.
Největší chyba lidí, kteří vaří na rozpočtu, je, že si myslí, že musí mít všechno. Ne. Stačí mít trochu vody, trochu soli a trochu vynalézavosti.
Co se vyplatí nakupovat v balení na 1 kg?
Na každý týden si vytvořte základní zásobu:
- Rýže - 1 kg (35 Kč)
- Sušené fazole - 1 kg (50 Kč)
- Těstoviny - 500 g (25 Kč)
- Brambory - 2 kg (15 Kč)
- Černý chléb - 1 kus (18 Kč)
- Česnek - 1 hlávek (5 Kč)
- Cibule - 1 kg (12 Kč)
- Mrkev - 1 kg (10 Kč)
Toto všechno stojí kolem 170 Kč za týden. A z toho můžete vařit obědy každý den. A nebudete muset nakupovat každý den.
Co uvařit, když jste unavení?
Když jste unavení, nechcete nic složitého. Takže si vyberte jedno z těchto:
- Bramboračka s klobásou - nejrychlejší
- Rýže s fazolemi - nejvyživnější
- Těstoviny s rajčaty - nejrychlejší na výrobu
- Polévka z brambor a zeleniny - nejlevnější
Nezapomeňte - nejlepší oběd je ten, který jste uvařili sami. A nejlevnější je ten, který jste nekoupili.
Co je nejlevnější jídlo na světě?
Nejlevnější jídlo na světě je rýže - v Česku stojí 1 kg kolem 35 Kč a stačí k vaření pouze voda a sůl. V kombinaci s fazolemi nebo bramborami vytvoří plnohodnotné jídlo, které vydrží na celý den. Většina lidí vůbec nemusí kupovat maso nebo zeleninu - stačí základní obiloviny a trochu koření.
Jak ušetřit na jídle, když mám malý rozpočet?
Začněte s tím, co máte. Nepřikupujte nové ingredience, pokud je nemusíte. Využívejte zbytky - zelenina, maso, chléb. Nakupujte v balení na 1 kg - rýže, fazole, těstoviny. Používejte plechovky s kyselým zelím, rajčaty nebo fazolemi. Vařte jednoduše - bramboračka, rýže s fazolemi, polévka z brambor. A nezapomeňte - nejlevnější jídlo je to, které jste uvařili sami.
Je levné jídlo zdravé?
Ano, pokud je připraveno správně. Bramboračka, rýže s fazolemi, zeleninová polévka - to jsou jídla plná vlákniny, bílkovin a sacharidů. Neobsahují přidaný cukr, žádné konzervanty, nejsou zpracované. Většina levných jídel je dokonce zdravější než zákaznické obědy, které jsou plné soli, tuku a přísad.
Kolik stojí oběd, když vařím doma?
Průměrný domácí oběd stojí mezi 10 a 25 Kč za porci. Například bramboračka s klobásou: 15 Kč. Rýže s fazolemi: 12 Kč. Těstoviny s rajčaty: 18 Kč. Porovnejte to s obědem v restauraci, který stojí 120-180 Kč. Domácí vaření ušetří až 80 % nákladů.
Co mám mít v domácnosti, abych mohl vařit levné obědy?
Mějte vždycky: rýži, těstoviny, brambory, sušené fazole, černý chléb, cibuli, česnek, mrkev, olej, sůl, pepř, kyselé zelí z plechovky a rajčata z plechovky. S tímto základem můžete vařit obědy každý den, bez nutnosti každodenních nákupů. Stačí 170 Kč na týden.