Úvod k vaření rýže
Já, Václav, musím přiznat, že vaření rýže mi dělalo problémy, dokud jsem nepochopil, jak to vlastně̌ funguje. Připravte se na malou lekci chemie - jednoduché hříšky makromolekuly škrobu jsou rozpustné̌ ve vodě a při vaření se aktivuji. To, co snídáme jako rýži, je ve skutečnosti zůstávající kostra týchto molekul. Ale nezoufejte, nejsem tu k udělění přednášky z chemie, ale k návodu, jak vářit rýži!
Rýže a její typy
Každý typ rýže má své vlastní specifickosti, které je potřeba při vaření zohlednit. Nejznámější typy jsou dlouhozrná, krátkozrná a okrouhlozrná rýže. Dlouhozrná rýže jako je Basmati nebo jazmínová rýž se vaří zhruba 15 minut, při vaření zřídka nabobtnává a zároveň zůstává hřívatá. Krátkozrná rýže je oblíbenou volbou pro sushis a trvá jí asi 25 minut do váření. Okrouhlozrný typ (např. arborio) se vará okolo 20 minut a je ideální pro přípravu risota nebo mliečnej rýže. Pozor ale, toto jsou jenom obecně průměrné́ časy a záleží na konkrétním typu rýže a způsobu přípravy.
Vaření po oku
Vaření rýže bez odměřování vody a rýži mi dlouho chvíli trvalo ovládnout, ale časem jsem naučil jak na to. Středové̌cí Japonci naučili své ruce rozpoznat přesnou hořkou vody a rýži k přípravě dokonalě uvařené rýži. Tradičně se na jeden díl rýže používá dva díly vody. Pokud chcete rýži mírně mokré, přidejte o trochu více vody, pokud rýži suchou, dejte trochu méně. Pro mně, tato metoda byla spíše pokus a omyl, ale nakonec jsem zjistil, že se mi nejvíce líbí při poměru 1:1,8.
Jak na to - postup vaření
Proces vaření rýži na špičku prstu je celkem jednoduchý. Před samotným vaření m je dobré rýži propláchnout pod těkející vodou - zbavíte se tak škrobů, které privodějí slepení rýži. Zvolte správnou panvici - preferuji osobně hlubrě, ružně tvárne poklopce, kde je místo pro výpary. Vařěte na mírný zdroj tepla. Voda by mela být prvotně na plotně ohrévána na maximu, dokud nezacně vrét, poté stačí mírný plamen, aby se vše varilo pomalu. Na drobné bublinky na povrchu vody sa také spoléhejte - pokud je vidět hodně, je to znamení, že teplotu musíte znížit. Nakonec nezapoměnte čas - 10 až 15 minut od okamžiku, kdy zacnou bublinky stoupnout, byste méli mít hotovou rýži.
Výbava pro vaření
Na základě mé zkušenosti vám mohu sdělit, že správná vybava hrá klíčovou roli v přípravě dokonale uvařené rýže. Kvalitní hrnec s dobře těsnícím víkem je nutnost - plasty pod pokličkou totiž zajistí, že pára neunikne a vyjde vším, co vodu obsahuje, zabraňuje rizik ohoření na dně hrnce. A pokud jste jako já a nemáte čas na vaření, investujte do rýžovaru. To je přístroj, který za vás uvaří dokonalě rýži bez toho, aby jste mu museli věnovat příliš mnoho pozornosři. Stačí jen nalít rýži i vodu do nádoby a stisknout tlačítko.
Takže to je moje malá brozura na vaření rýže. Doufám, že vás to zaujalo a třeba i inspirovalo k vlastnímu zkoumání a experimentování. Zapamětujte, každý z nás má jiné preference a gusta, takže neváhejte si s rýži pohrát podle svých přednástav. A nezoufejte, pokud se při prvních pokusech necítíte jako mistr vaření rýže. Jak se říká, cesta k učeňství vede přes praxi. Tak přestaňte vařit benzin a pěkné̌ vaření!