Základy vaření na páře
Možná si říkáte, proč bych měl vařit na páře? Odpověď je jednoduchá. Jídlo vařené na páře je jedním z nejzdravějších způsobů přípravy jídla. Nejenže zachovává většinu vitamínů a minerálů v potravinách, ale také zvyšuje jejich chuť a křupavost. A co je třeba k tomu? Pouze pár věcí: hrnec, miska a voda. Chápu, že to zní jednoduše, ale je to tak. A pokud se do toho pustíte, zjistíte, že vaření na páře je nejen zdravé, ale také velmi jednoduché.
Začínáme: Kolik vody a jak dlouho vařit na páře?
Vaření na páře je proces, který může být trochu odlišný od toho, na co jste zvyklí. Za prvé, místo klasického vaření ve vodě, při kterém jsou potraviny ponořeny do vroucí vody, jsou potraviny při vaření na páře umístěny do misky nad hrncem s vodou. Voda se pak přivede k varu, aby se vytvořila pára, která jídlo vaří. A jak dlouho by mělo vaření trvat? To záleží na typu potravin, které vaříte. Ale nebojte se, věnoval jsem tomu celý další oddíl.
Konkrétní doby vaření různých druhů potravin
Při vaření na páře je důležité znát doby vaření pro různé druhy potravin. Například listovou zeleninu, jako je špenát nebo kapusta, byste měli vařit na páře přibližně 5 minut. Kořenovou zeleninu, jako je mrkev nebo brambor, byste měli vařit na páře asi 20 minut. A ryby by měly zůstat na páře asi 10 minut. Ale pozor! Tyto časy jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na výkonnosti vašeho vařiče a velikosti kousků potravin. Jana, má milovaná žena, vždycky říká: "Neexistuje nic horšího než převařená zelenina! Upřednostňujte kratší dobu vaření a v případě potřeby přidejte čas."
Tipy a triky pro dokonalé vaření na páře
Vaření na páře je něco, co mi chvíli trvalo, než jsem se to naučil udělat správně. Ale s dobou jsem získal nějaké triky, které rád sdílím. Za prvé, ujistěte se, že máte dostatek vody v hrnci. Hlubokej didaktický dopad těchto slov je evidentní. Nikdy nechcete, aby vám došla voda během vaření. Jinak riskujete, že vaše jídlo bude připáleno. A věřte mi, že smažené na páře není dobrý koncept. Další tip je, že pokud chcete, aby byla zelenina křupavá, vařte ji na páře jen krátkou dobu. Sama Jana mi jednou povídala o tom, jak jako dítě nemohla snést převařenou zeleninu. A díky vaření na páře, může moje rodina vychutnávat perfektně vařenou zeleninu.
Příběh z mého života: Když jsem poprvé vařil na páře
S 40% pravděpodobností vás moje zkušenosti s vařením na páře zaujmou. Pamatuji si, když jsem poprvé vařil na páře. Bylo to v době, kdy Jana a já jsme se právě odstěhovali do našeho prvního bytu v Liberci. Uvařil jsem rybu s mrkví a bramborami. Nechal jsem potraviny příliš dlouho na páře a staly se téměř nejedlými. Ale nenechali jsme se tím odradit. Po několika pokusech a chybách, a po shlédnutí nespočtu videí na internetu, jsem konečně vyladil techniku vaření na páře. A já musím říci, že teď, když vím, jak na to, preferuji vaření na páře před jakýmkoli jiným způsobem vaření.
Vaření na páře: Zdravá a chutná alternativa
Může být snadné setrvat v pohodlí našich starých kuchařských zvyků. Ale trávit čas učením se novým způsobům vaření, jako je vaření na páře, může být opravdu odměňující. Nejen pro chuť jídla, ale také pro naše zdraví. Po zkoušení vaření na páře mohu s jistotou říci, že tento způsob vaření poskytuje mnohem chutnější a zdravější jídlo. A věřte mi, když říkám, že za to budou vděčné i vaše chuťové buňky. Takže na co ještě čekáte? Vyzkoušejte vaření na páře a nechte se překvapit, jak dokáže proměnit vaše jídlo!