Jak ušetřit při vaření: 10 praktických tipů, které sníží vaše výdaje na jídlo
Gabriela Straková 15 listopadu 2025 0 Komentáře

Vaření doma by mělo být levnější než objednávání jídla, ale často se stává, že i domácí jídlo se nám za měsíc sečte na obrovskou částku. Proč? Protože nevíme, jak správně plánovat, nakupovat a využívat suroviny. Nejde o to, že byste museli přestat kupovat maso nebo zeleninu. Jde o to, jak to děláte. Tady je 10 praktických způsobů, jak ušetřit při vaření bez kompromisů na chuť nebo kvalitu.

Plánujte jídelníček před nákupem

Největší chyba? Jít do obchodu bez představy, co budete vařit. Výsledek: koupíte věci, které nebudete potřebovat, a nakonec je hodíte do odpadu. Podle studie z roku 2024 zveřejněné Českou správou potravin se domácnosti v Česku průměrně zbaví 12 kg jídla ročně - to je zhruba 3 500 korun na rodinu. Řešení? Každý týden si vytvořte jednoduchý plán: 3 obědy, 3 večeře, 1 výjimečný večer, kdy vaříte něco, co máte v lednici. Napište si seznam potřebných surovin a držte se ho. Nepřemýšlejte, když jste v obchodě - už jste to udělali doma.

Kupujte větší balení - ale jen to, co skutečně použijete

Velké balení vždycky vypadá levnější. A je to pravda - ale jen pokud to spotřebujete. Pokud koupíte 1 kg sušených houb, ale použijete jen 200 g, zbytek se vám zastará a ztratí chuť. Zkuste místo toho koupit 200 g a uložit je v suchém, tmavém místě. Pro základní suroviny jako rýže, ovesné vločky, fazole nebo pšenice je ale výhodné koupit 2-5 kg balení. Tyto suroviny se dlouho uchovávají a cena za kilo je často o 30-50 % nižší než v malých baleních. Stačí si koupit hermeticky uzavíratelné nádoby - a máte sklad doma.

Využívejte sezónní zeleninu a ovoce

Tomáty v lednu stojí třikrát tolik jako v červenci. Zelí, mrkev, cibule, řepa a zelí jsou v zimě levné a chutné. V létě se naopak vyplatí kupovat jahody, melouny, rajčata a okurky - mají vysokou chuť a nízkou cenu. Zkontrolujte si na trhu nebo v obchodě, co je aktuálně v sezóně. Většina obchodů má i výdejní tabulku s označením sezónních produktů. Pokud ne, hledejte na internetu „sezónní zelenina Česko 2025“. To vám pomůže vybírat nejen levněji, ale i chuťově lépe.

Používejte sušené a mražené suroviny

Mražená zelenina není „méně zdravá“ - je naopak často čerstvější než ta, která byla přepravována týdny. Mražené hrášky, brokolice nebo zelený lilek mají stejný obsah vitamínů jako čerstvé a stojí o 20-40 % méně. Stejně tak sušené fazole nebo houby. Stačí je namočit a vařit. Výhoda? Nemusíte je každý den kupovat, a když je máte v zásobě, můžete rychle připravit polévku nebo rýži s nimi. Většina lidí si myslí, že mražené jídlo je „připravené“, ale mražená zelenina je čistá - žádné přísady, žádné soli. Jen zelenina, kterou zmrzli hned po sklizni.

Dobře uspořádaná pokladna s velkými nádobami na rýži, ovesné vločky a sušené houby.

Zkuste si vlastní sušenky, polévky a omáčky

Obchodní polévky a omáčky jsou dražší a plné soli, přísad a konzervantů. Proč si neuděláte vlastní? Vařte větší množství polévky - například z brambor, cibule, mrkve a fazolí. Nechte vychladnout, rozlijte do malých nádob a zamražte. Každý den si vezmete jednu a zahřejete. Stejně tak omáčky: připravte jednoduchou rajčatovou omáčku, přidejte česnek, bazalku a trochu oleje. Zalijte do kostek na zamražení a máte k dispozici domácí omáčku na pár měsíců. Náklady na jednu porci? Asi 5 korun. Koupěná omáčka? 15-25 korun.

Připravujte si vlastní snídaně

Proč kupovat ranní občerstvení, když můžete připravit vlastní? Ovesné vločky s ořechy a jablkem stojí 8 korun. Koupěný granola s jogurtem? 30-40 korun. Vajíčka na měkko s krajícem celozrnného chleba? 12 korun. Koupěný toast s máslem a marmeládou? 25 korun. Připravte si na týden několik balíčků s ovesnými vločkami, sušenými ovoce a semínky. Vložte je do malých tašek - a ráno stačí přidat mléko nebo jogurt. Ušetříte nejen peníze, ale i čas a získáte zdravější jídlo.

Využívejte zbytky jídla - nejen jako zbytek

Zbytek rýže z včerejší večeře? Z ní udělejte rýžové kuličky s vejcem a cibulí - a máte rychlou snídaně nebo oběd. Zbytek pečeného kuřete? Nakrájejte ho a přidejte do polévky nebo salátu. Vážená zelenina? Přidejte ji do omáčky nebo do pečeného zelí. Mnoho lidí si myslí, že „zbytek“ je něco, co se háže. Ale ve skutečnosti je to příležitost. V Česku se každoročně vyhodí 1,5 milionu tun jídla - většinou z domácností. Nejde o to, že byste měli jíst všechno, co máte. Ale o to, že z každého zbytku můžete udělat nové jídlo.

Zbytky jídla přeměněny na nové pokrmy: rýžové kuličky, domácí omáčky a tržní produkty.

Kupujte na trzích nebo v malých obchodech

Velké řetězce mají vysoké náklady na provoz - a ty se přenášejí na ceny. Místní trhy, malé obchody nebo zemědělci s vlastními produkty často nabízejí stejnou kvalitu za nižší cenu. Například výroba vajec z domácího dvora je o 30 % levnější než v obchodě. Zelenina z okolních farm je čerstvější a často levnější, protože nemá náklady na přepravu a balení. Navštivte trh v neděli - tam najdete i „neprodejné“ ovoce a zeleninu, kterou prodávají za polovinu ceny, protože nejsou dokonalé. Ale chutnají stejně.

Připravujte větší porce a vařte více najednou

Když vaříte větší množství, spotřebujete méně plynu nebo elektrické energie na jednu porci. Například vaření 1 kg fazolí trvá stejně dlouho jako vaření 500 g. Ale získáte dvakrát tolik jídla. Stejně tak pečení kuřete - když pečete dvě, můžete jedno zamrznout. Větší porce znamenají méně času na vaření a méně spotřeby energie. A když máte něco hotového v lednici, nebudete mít chuť na objednávku jídla.

Nezapomeňte na vodu - a na její využití

Největší chyba? Vařit vodu v hrnci na plyně, když máte elektrickou konvici. Konvice spotřebuje o 40 % méně energie. Voda, kterou vaříte na plyně, je nejdražší způsob. Používejte konvici - a když vaříte těstoviny, nechávejte vodu koupit. Pak ji použijte na zalévání rostlin nebo mytí nádobí. Také nepřelévávejte vodu do hrnce, když stačí polovina. Více vody = více energie = více nákladů.

Udržujte kuchyň v pořádku a sledujte, co máte

Největší ztráta? Neuvědomit si, že už máte něco v lednici. Když nevíte, co máte, kupujete znovu. Vytvořte si jednoduchý seznam: na lednici napište, co máte - a co je skoro do konce. Každý týden si udělejte 10 minut na kontrolu. Pokud máte tři krajíce chleba, jednu cibuli a pár rajčat - udělejte z nich salát nebo omeletu. Když to máte vidět, nebudete to kupovat znovu. A když se vám něco zastará, necháte ho být - nebudete ho zbytečně vařit.

Ušetřit při vaření není o tom, že musíte jíst jen rýži a zelí. Je to o tom, jak využíváte to, co už máte, a jak plánujete. Když to zvládnete, můžete ušetřit 2 000-4 000 korun měsíčně - bez toho, abyste museli přestat vařit to, co máte rádi. Stačí začít s jedním krokem - třeba s plánováním jídelníčku. Zbytek přijde sám.