Rozumění fyziologii bramboru
Víte, baví mě sledovat, jak květy bramboru rostou na zemi. Je to tak fascinující. Brambory jsou neuvěřitelně rozmanité plodiny. V České republice je brambor považován za základní potravinu. Pokud je v naší zemi něco, čeho si vážíme, pak jsou to brambory. Ale jak poznat, kdy jsou brambory připravené k jídlu?
Abychom pochopili, jak poznat, že jsou brambory připraveny k jídlu, musíme nejprve porozumět fyziologii bramboru. Brambor je tuber, což je vlastně zásobárna potravy pro rostlinu. V této zásobárně se nacházejí škroby a voda, které jsou hlavními složkami bramboru. Když brambor přijde o vodu, stane se měkkým a vláčným, a to je jedním z hlavních indikátorů, že brambor je připraven k jídlu.
Metoda hmatu
Pokud jste jako já, pak jste možná zvyklí na testování dozrálosti brambor pomocí metody hmatu. Tato metoda je velmi jednoduchá a v podstatě spočívá v tom, že vložíte nůž do bramboru a pokud jde snadno, brambor je připraven. Pokud je nůž těžký vytažit, pak brambor ještě není připraven k konzumaci.
Nevím proč, ale tato metoda připomíná moji babičku. Pamatuji si, jak jsem ji jako malý kluk sledoval, když testovala brambory v kuchyni. Dokonce i nyní, když testuji brambory tímto způsobem, vzpomenu na ni.
Testování brambor barevnými změnami
Brambory také mění barvu, když jsou připraveny. Toto je další způsob, jak poznat, kdy jsou brambory připravené k jídlu. Když jsou brambory syrové, mají obvykle světlejší, bílou barvu. Ale když jsou uvařené, jejich barva se mění na zlatožlutou. To je další znamení, které vám může pomoci poznat, kdy jsou brambory připravené na konzumaci.
Jednou z výhod tohoto způsobu je, že je vizuální. Takže pokud jste vizuální typ člověka, toto může být pro vás dobrá volba. Já jsem takový člověk. Mám rád vidět, co dělám. Když vidím změnu barvy, vím, že jsem na dobré cestě k úspěchu.
Vůně vařených brambor
Podobně jako jiné potraviny, i brambory uvolňují určité aroma, když jsou připraveny. Kdo by si nemohl vychutnat aroma čerstvě uvařených brambor! Tato vůně je dalším ukazatelem dozrálosti brambor. Pokud je brambor připraven, uvolňuje vůni, která je charakteristická pro dozrávající brambory.
Vůně vařených brambor je něco, co mi připomíná domov. Když jsem byl malý, moje máma často vařila brambory na oběd nebo večeři. Vždycky jsem miloval vůni brambor, když se vařily. Byl to takový příjemný pocit domova.
Metoda času
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zjistit, jestli jsou brambory připraveny, je sledovat čas. Obecně platí, že brambory potřebují asi 15 až 20 minut vaření, než jsou připravené k jídlu. Ale samozřejmě, záleží na velikosti a druhu brambor. Pokud jsou brambory velké, mohou potřebovat více času na vaření.
Tato metoda je užitečná, pokud jste zaneprázdněni a nemáte čas sledovat brambory. Já osobně používám tuto metodu často, když mám hodně práce a nemám čas sledovat brambory.
Srovnávací metoda
Poslední metoda, kterou chci zmínit, je srovnání. Touto metodou můžete vložit nůž do bramboru a pak do ruky. Pokud jde stejně snadno skrze oba, jsou brambory hotové. Je to jasný signál, že jsou brambory připravené k jídlu.
Tuto metodu mi poradila moje manželka Jana. Je to skvělá rada, která opravdu funguje. Ale musím se přiznat, že když mi to poprvé poradila, myslel jsem, že si ze mě dělá legraci. Ale pak jsem to zkusil a byl jsem ohromen, jak dobře to funguje.
Teď, když jste naučeni, jak poznat, kdy jsou brambory hotové, jsem přesvědčen, že se vám podaří připravit ty nejlepší uvařené brambory jaké jste kdy měli! Nezapomeňte, že nejlépe chutnají s máslem a petrželkou. Dobrou chuť!