Rychlý přípravek jídla
Co máte v kuchyni?
Označte ingredience, které máte doma. Kalkulačka vám ukáže, která jídla můžete připravit za 15 minut.
Vaše možnosti
Zde budou zobrazena jídla, která můžete připravit s těmi ingrediencemi, které jste označili.
Stres z práce, děti po škole, unavená hlava a v kuchyni jen pár zbytků? Víte, že nejde o to, kolik máte času, ale o to, co máte v kuchyni. Rychlé jídlo neznamená nudné nudličky nebo zmrzlou pizzu. Může to být chutné, zdravé a připravené za méně než 15 minut. Tady je 15 praktických nápadů, které vám pomohou přežít každý den bez stresu a bez zbytečného jídla z obchodu.
1. Vajíčka s rajčaty a sýrem
Nejjednodušší, ale nejvíce podceňovaný trik. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, dejte kousek nakrájeného cibulového česneku. Po půl minutě přidejte nakrájená rajčata. Nechte je trochu zjemnit, pak rozdrtěte dvě vejce přímo do pánve. Rozmíchejte lžící, až začnou tuhnout. Na konci přidejte kousek tvarohu nebo šlehačky, rozkrojte a posypete šunkou nebo sýrem. Hotovo. Výborné na snídani nebo večeři. Víte, proč to funguje? Rajčata obsahují kyselinu citronovou, která pomáhá vejci rychleji tuhnout. A sýr? Ten přidá chuť i bílkoviny, které vás budou sytit déle.
2. Rychlá makaróna s česnekem a olejem
Nakrájejte tři zuby česnaku, dejte je do horkého olivového oleje. Nechte ho zlatit, ale nehořet. Zároveň vařte makaróny podle pokynů na obalu (obvykle 7-9 minut). Když jsou skoro hotové, odlijte vodu a přidejte makaróny do pánve s česnekem. Přidejte trochu vody z vaření, trochu sýra a trochu pepře. Rozmíchejte. Výsledek? Aromat, který vás přemůže. Víte, co dělá rozdíl? Voda z vaření - obsahuje škrob, který pomáhá oleji a sýru přilepit k makarónám. Takže nemusíte používat žádnou omáčku. Jen česnek, olej, sýr a trochu trpělivosti.
3. Tost s avokádem a vajíčkem
Na tostovací stroj dejte kousek celozrnného chleba. Zatímco se peče, rozmačkejte avokádo lžící, přidejte trochu limetky, soli a pepře. Rozmáčejte na chleba. Když se tost dopeče, položte na něj vařené vejce - nebo ho můžete rozdrtit přímo do pánve jako omeletu. Konečný krok? Posypete papričkou čili. Je to rychlé, ale i naplněné. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, které pomáhají tělu lépe vstřebávat vitamíny z ostatních potravin. A toto jídlo vás nezatíží, ani vám nezakáže večer spát.
4. Rychlá omáčka z jogurtu a bylinek
Máte jogurt, cibulku, petrželku a trochu česnaku? Můžete si udělat omáčku, která se hodí na všechno. Smíchejte 150 g přírodního jogurtu, nakrájenou cibulku, nakrájenou petrželku, trochu česnaku, trochu citronové šťávy a trochu soli. Pokud máte, přidejte trochu hořčice. Tato omáčka je skvělá na pečené zelenině, na vývaru, na klobásce, na vajíčkách nebo jako náhrada za majonézu. Je rychlá, zdravá a nemá žádné konzervanty. A co je nejlepší? Vytvoříte ji během 3 minut.
5. Rýže s vajíčkem a zeleninou
Máte zbytky rýže z včerejška? To je váš zlatý poklad. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, dejte nakrájenou mrkev, cibuli a zelenou fazoli. Nechte je zjemnit. Přidejte rýži a přemíchejte. Potom rozdrtěte vejce přímo do pánve a rozmíchejte. Přidejte trochu sojové omáčky a trochu pepře. Hotovo. Toto je asi nejrychlejší způsob, jak přeměnit zbytek rýže na jídlo, které vypadá jako restaurační pokrm. A věřte mi - pokud máte zbytky rýže, máte i jídlo na 3 dny.
6. Tuna na chlebě s rajčaty
Na kousek chleba dejte kousek konzervované tuny (v oleji nebo vodě - podle chuti). Přidejte nakrájená rajčata, trochu cibulky, trochu černého pepře a trochu olivového oleje. Pokud máte, přidejte trochu zeleného listového salátu. Toto jídlo je výborné, protože tuna je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které podporují mozek i srdce. A není potřeba vařit nic. Jen rozbalit, nakrájet, položit. Hotovo za 5 minut.
7. Zeleninová polévka z konzervy
Máte konzervu zeleninové polévky? To je skvělá výchozí pozice. Zvařte ji, přidejte trochu čerstvého křenového zeleninového nálevu, trochu česnaku a trochu křenového listu. Pokud máte, přidejte kousek tvarohu. Tímto způsobem přeměníte konzervu na jídlo, které vypadá jako domácí. A pokud máte nějaké zbytky rýže nebo makarón, můžete je přidat. Polévka se tak stane plnohodnotnější. Víte, proč to funguje? Konzervy obsahují sůl a chuť, ale čerstvá zelenina přidá život a vitamíny. A to je rozdíl mezi jídlem a zdravým jídlem.
8. Rychlé vepřové šunkové plátky s jablky
Na pánvi rozehřejte trochu másla. Přidejte kousky šunky, nechte je zlatit. Přidejte nakrájené jablko (nejlépe zelené, jako Granny Smith). Přidejte trochu medu a trochu česnaku. Nechte se smíchat. Je to sladko-kuřecí, a zároveň je to rychlé. Jablka obsahují pectin, který pomáhá šunce udržet vlhkost. A med? Ten přidá chuť a přirozenou sladkost bez cukru. Toto jídlo se hodí i na oběd, i na večeři.
9. Omeleta s bylinkami a sýrem
Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Rozmíchejte dvě vejce, přidejte trochu mléka, trochu soli a trochu čerstvých bylinek - petrželky, dillu nebo bazalky. Vylijte do pánve. Nechte se tuhnout z jedné strany, pak přidejte kousek sýra a přehněte. Hotovo za 7 minut. Je to jednoduché, ale pokud použijete čerstvé bylinky, je to jako jídlo z restaurace. Bylinky nejen přidávají chuť - zvyšují i obsah antioxidantů. A to je to, co potřebujete, když jste unavení.
10. Rychlá pizza z chleba
Na kousek chleba dejte trochu rajčatové omáčky, kousek sýra, nakrájenou šunku, olivy a trochu oregana. Dejte do troubky na 5 minut. Nebo do mikrovlnky na 2 minuty. Toto není „pizza“, ale je to to, co potřebujete, když chcete něco chutného, teplého a rychlého. A pokud máte zbytky zeleniny, dejte je tam. Toto je nejrychlejší způsob, jak přeměnit chléb na jídlo, které se vám bude líbit.
11. Rychlé těstoviny s pestem
Máte koupěné pesto? To je váš šéfkuchař. Vařte těstoviny, odlijte vodu, přidejte pesto a trochu vody z vaření. Rozmíchejte. Přidejte kousek sýra. Hotovo. Pesto obsahuje olivový olej, piniové oříšky, bazalku a sýr. Všechno, co potřebujete na chuť, vitamíny a energii. A není potřeba vařit nic jiného. Pokud máte, přidejte nakrájené rajčata. Toto je jednoduché, ale výborné.
12. Rychlá krevetová omáčka
Máte mražené krevety? To je váš kouzelný přísad. Rozehřejte pánvi olej, dejte kousek česnaku. Přidejte krevety a nechte je zlatit. Přidejte trochu sojové omáčky, trochu citronové šťávy a trochu pepře. Dejte to na rýži nebo na těstoviny. Hotovo za 8 minut. Krevety jsou bohaté na bílkoviny a jód. A to znamená, že vás nejen nasycí, ale i podpoří štítnou žlázu. A není potřeba žádná složitá omáčka. Jen krevety, česnek, sojová omáčka a trochu citronu.
13. Rychlá káva s vajíčkem a chlebem
Ne, nejde o kávu jako jídlo. Jde o to, že káva je rychlá, a vajíčko je rychlé, a chléb je rychlý. Spojte je. Vajíčko vařte na 7 minut, chléb tostujte, kávu si napijte. To je vaše snídaně. Vajíčko obsahuje cholin, který podporuje paměť. A káva? Poskytuje energii bez cukru. A chléb? Poskytuje vlákninu. To je zdravá snídaně, která nevyžaduje žádnou kuchyni.
14. Rychlé jídlo z konzervovaného kuřete
Máte konzervované kuře? To je váš záchranný karetní společník. Přidejte ho do pánve s trochu zeleninou - mrkev, cibule, zelená fazole. Přidejte trochu sojové omáčky a trochu česnaku. Přidejte trochu rýže. Hotovo. Kuře je bohaté na bílkoviny a je téměř bez tuku. A pokud použijete zeleninu, máte plnohodnotné jídlo. A není potřeba vařit nic z nuly. Jen otevřete konzervu a přidejte to, co máte.
15. Rychlá omáčka z tvarohu a oříšků
Smíchejte 100 g tvarohu, trochu medu, trochu rozemletých oříšků (např. lískových) a trochu skořice. Toto je ideální náhrada za sladkou pomazánku. Dejte to na chléb, na ovesné vločky nebo na ovoce. Je to sladké, ale zdravé. Tvaroh je bohatý na bílkoviny, oříšky na zdravé tuky, med na přirozenou sladkost. A skořice? Ta pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Toto jídlo je skvělé na snídaně nebo na večerní svačinu.
Když máte jen 15 minut, nejde o to, co máte, ale jak to použijete. Nejde o to, že nemáte čas. Jde o to, že máte všechno, co potřebujete - jen nevíte, jak to spojit. Tyto návrhy nejsou jen rychlé. Jsou i chutné, zdravé a připravené z toho, co máte v kuchyni. A to je ta pravá kuchařská magie.