Nelámejte si hlavu, co na večeři
Vážení přátelé a brněnští spolustravci, myslím, že všichni dobře víme, jak snadné je ve večerních hodinách sáhnout po rychlém, pohodlném, ale často nezdravém jídle. Už je to tak zakořeněné - večer přichází, a my instinktivně sáhneme po bagetě s paštikou, hotových jídlech z konzervy nebo dokonce po rychlých občerstveních z fast foodu. Ale já vám dnes přinese nějaké inspirace! Většinou zdravé, snadno připravitelné pokrmy, které udělají vaši večeři zábavnou a chutnou.
Základní principy večeře
Vyvážená večeře by měla obsahovat tři základní skladybující prvky: proteiny, zdravé tuky a kompletní sacharidy. Často se snažíme vyhýbat sacharidům v noci, ale pravdou je, že tělo potřebuje energii k regeneraci přes noc. Zdravé tuky jsou důležité pro náš metabolismus a proteiny nám pomáhají udržovat svalovou hmotu. Každá část naší stravy má svůj důležitý úkol, a proto bychom měli do našeho těla dostávat správné množství a kombinace těchto tří základních složek.
Saláty jako lehká a výživná alternativa
Jsem velkým fanouškem salátů na večeři. Saláty jsou skvělé pro večeři, protože jsou lehké, výživné a mohou být snadno přizpůsobeny podle toho, co máte rádi nebo co máte právě doma. Můžete je udělat z jakéhokoli zeleného listového zeleninu, přidat ovoce, zeleninu, boby, ořechy, semínka - držet se principu zdravých tuků a proteinů. Například, můj oblíbený salát je kombinace špenátu, avokáda, kuřecího masa grilovaného na olivovém oleji, orestovaných mandlí a jablek. Je to skvělé jídlo, které mi dává dostatek energie bez pocitu těžkosti.
Chutné polévky pro večerní posezení
Jednou z mých oblíbených večeří, zejména v chladnějších dnech, jsou domácí polévky. Jsou výživné, lahodné a lze je snadno obohatit o bílkoviny a zdravé tuky. A navíc, příprava polévky může být skvělým způsobem, jak využít zbytky zeleniny, kterou máte v lednici. Tradiční česká polévka, kterou mám rád, je kuřecí vývar s nudlemi a mrkví. Ale pokud máte chuť na něco odlišného, vyzkoušejte třeba květákovou polévku s kokosovým mlékem a kurkumou, nebo nějakou exotickou asijskou polévku. Obě varianty jsou výborné a zasytí vás na dlouhou dobu.
Snadné kaše: nejen k snídani
Ovesné vločky nejsou vyhrazeny pouze na snídani. Rychlá a snadná ovesná kaše může být skvělou a výživnou večeří, pokud ji obohatíte o zdravé tuky a proteiny. Já tak běžně dělám vanilkovou kaši s lžící arašídového másla a malou hrstí nasekaných ořechů. To vše pak posypu třeba kiwem nebo borůvkami. Je to rychlé, snadné a hlavně velmi chutné.
Zdravé těstoviny na večeři
Těstoviny mohou být zdravou večeří, pokud dodržíte několik pravidel. Vyhněte se smetanovým omáčkám a omáčkám, které obsahují hodně tuku a soli. Místo toho použijte třeba rajčata a koření k vytvoření zdravé a chutné omáčky. Jakýkoliv druh těstovin, pokud konzumujete rozumné množství, může být zdravou volbou pro večeři. Pokud chcete jít o krok dále, vyzkoušejte těstoviny z celozrnné mouky nebo z čočky či červené řepy. Můj oblíbený recept je cizrna s cizrna těstovinou, který si občas dám na večeři.
Rychlé a zdravé sendviče
Správně připravený sendvič může být rovněž velmi zdravou večeří. Nedělejte chybu tím, že naházejte do sendviče všechno, co najdete v lednici. Raději se soustředte na to, aby obsahoval dostatek bílkovin a zdravých tuků – například kuřecí maso, avokádo, vejce, zeleninu. Zkuste také vyměnit běžný sendvičový chléb za celozrný - tělo si to ocení.
Pizza doma: přizpůsobte si ji podle svých potřeb
Proč ne? Každý z nás má občas chuť na pizzu. A přiznávám, já taky. Ale co když bych vám řekl, že pizza večeře nemusí být hřích? Klíčem je udělat si domácí pizzu. Můžete si vybrat čerstvé ingredience a nabídnout tělu kvalitní potravu plnou zdravých tuků a bílkovin. Domácí pizza můžete například udělat na těstě z celozrnné mouky, s rajčatovou omáčkou (ne ketchupem), mozzarellou, zeleninou a třeba šunkou nebo kuřecím masem. A pokud chcete být rychlejší, existují také zdravé a chutné varianty těst na pizzu k zakoupení.