Rychlý recepty podle času
Zvol, kolik času máš k vaření, a my ti najdeme recepty, které dokončíš za méně než 20 minut.
Připrav si rychlé jídlo
Zvol časový rámec a níže se ti zobrazí recepty, které dokážeš připravit do daného času. Každý recept je připraven v podmínkách českých domácností.
Recepty pro vaření za:
Co rychlého k jídlu? Když nemáš čas, ale máš hlad
Stává se to každý den: přijdeš domů v 19:00, unavený, hladový a v lednici je jen půlky sýra, nějaké vajíčka a zelenina, která už začíná být trochu měkká. A ty potřebuješ něco rychlého, chutného a plného energie - ne něco, co budeš vařit hodinu a pak se budeš mýt nádobí.
Nejsi sám. V Česku se tři z pěti lidí hlásí, že nejčastěji vaří většinu jídel za méně než 20 minut. A nejde jen o línost. Jde o reálný život - děti, práce, cesty, schůzky, které se posouvají. Potřebuješ recepty, které nevyžadují speciální ingredience, nebo tři různé hrnky na míchání. Potřebuješ jídlo, které ti někdo připravil, když jsi byl v první třídě, ale teď to umíš udělat s očima zavřenými.
5 základních principů rychlého vaření
Nechceš jen seznam receptů. Chceš vědět, proč ti některé jídla jdou rychle a jiné ne. Tady je klíč:
- Pracuj s tím, co máš. Nečekáš na speciální zeleninu z obchodu. Používáš to, co je v lednici - i když je to jen cibule, česnek a pár vajec.
- Volíš jednoduché techniky. Smíchané, párkované, zapečené, rychle opražené. Nic, co vyžaduje marinování nebo dlouhé vaření.
- Spoléháš na základní přísady. Olej, sůl, pepř, česnek, cibule, vajíčka, těstoviny, rýže, kukuřice, konzervované rajčata. Tyhle věci držíš v domácnosti pořád.
- Nečekáš na dokonalost. Pokud je to trochu přepálené, nebo máš na talíři o trochu víc soli - nevadí. Jídlo, které jsi uvařil za 12 minut, je lepší než nic.
- Připravíš si náhradní plán. Když ti něco vyjde špatně, máš záložní nápad - třeba těstoviny s máslem a sýrem.
15 rychlých receptů, které ti zachrání večeři
Tady je seznam, který si vytiskni, vlož do lednice nebo ulož do telefonu. Každý z nich trvá méně než 20 minut - většina jen 10-15.
- 1. Těstoviny s česnekem a olejem - Vylitý olej s nakrájeným česnekem na mírném ohni, přidej trochu papriky, přelij nad vařenými těstovinami. Přidej sýr. Hotovo. 10 minut.
- 2. Vajíčka na měkko s toastem a rajčaty - Vajíčka vař 6 minut, toast podpráž, rajčata nakrájej. Posyp sůl a pepř. Výborné na snídani nebo večeři. 12 minut.
- 3. Rýže s kukuřicí a vejci - Připravená rýže (zbytky z včerejška), kukuřice z konzervy, vejce rozmačkané do rýže a opražené. Přidej trochu soyové omáčky. 10 minut.
- 4. Palačinky s tvarohem a ořechy - Těsto z vajíčka, mléka a mouky, opražíš na pánvi. Naplníš tvarohem, posypeš oříšky a medem. 15 minut.
- 5. Sýrová káva s klobásou - Klobásu nakrájej, opražíš, přidej těstoviny nebo brambory, přelij rozpuštěným sýrem. Výborné, když chceš něco hmotného. 15 minut.
- 6. Špagety s konzervovanými rajčaty a bazalkou - Rajčata z plechovky, trochu česneku, oleje, bazalka. Přidej těstoviny, které už vaříš. 12 minut.
- 7. Tuna s bramborami - Konzervovaná tuna, vařené brambory, cibule, jogurt, citronová šťáva. Smícháš a jíš. 10 minut.
- 8. Zapečená zelenina s vejci - Nakrájená zelenina (mrkev, paprika, cibule), olej, sůl, pepř. Vložíš do formy, přeliješ vajíčky a zapečeš 15 minut. Můžeš dát i sýr.
- 9. Rýže s tofu a sojovou omáčkou - Tofu nakrájej, opražíš, přidej rýži a sojovou omáčku. Přidej trochu česneku a červenou papriku. 15 minut.
- 10. Sýrový toast s rajčaty - Chléb, sýr, rajčata, trochu česneku. Překlopíš na pánvi, až se sýr rozpustí. 8 minut.
- 11. Zeleninový šalát s vejci a máslem - Zelenina, vařená vejce, nakrájené máslo. Přeliješ olejem a ocetem. 10 minut.
- 12. Omeleta s klobásou a cibulí - Vajíčka, klobása, cibule. Smícháš, opražíš. Můžeš přidat sýr. 10 minut.
- 13. Rýže s čočkou a kořením - Konzervovaná čočka, rýže, cibule, kari, česnek. Smícháš, zahřeješ. 12 minut.
- 14. Těstoviny s pestem - Koupíš pesto z obchodu, smícháš s vařenými těstovinami, přidej sýr. 8 minut.
- 15. Bramborové placky s jogurtem - Nakrájené brambory, opražíš na pánvi, přidej sůl a pepř. Podávej s kyselým jogurtem a nakrájenou cibulí. 15 minut.
Co dělat, když nemáš ani základní věci?
Někdy je v lednici opravdu nic. Nebo jsi zapomněl koupit cibuli. Nebo je venku 20 stupňů pod nulou a nechceš jít z domu. Co dělat?
- Konzervy a sušenky jsou tví přátelé. Rajčata, kukuřice, čočka, tuně, sardinky - všechno to může být základem jídla. Stačí ho zahřát a přidat trochu soli.
- Chléb a máslo jsou nejlepší záloha. Z něj uděláš toast, klasický chléb s máslem a sýrem, nebo klasickou „bramborovou kávu“ - jen s máslem a sýrem.
- Vejce jsou zázračný přísada. Vajíčka se dají uvařit, opražit, přidat do rýže, těstovin, brambor. Jsou plná bílkovin a trvá to 5 minut.
- Večer si dej něco jednoduchého. Nechceš se nudit v kuchyni? Zkus těstoviny s máslem a sýrem. Nebo rýži s cukrem a máslem. Nejde o elegantní jídlo. Jde o to, abys se najedl a mohl jít spát.
Co neudělat - běžné chyby při rychlém vaření
Některé věci, které lidé dělají, když jsou v horké rychlosti, je lepší vynechat.
- Nepřipravuj 5 různých nádobí. Pokud potřebuješ čtyři hrnky, čtyři lžíce a tři mísy - zastav se. Zkus to udělat v jedné pánvi.
- Neváháš s výběrem. Pokud nevíš, co chceš, neřeš. Vyber si jednu věc - těstoviny, rýži, vejce - a jdi s tím.
- Nepřidáváš příliš mnoho přísad. Když máš jen 10 minut, nechceš přidávat 7 různých koření. Stačí sůl, pepř, česnek, olej.
- Nepřipravuješ si plán na příští týden. Když víš, že v pondělí budeš příliš unavený, připrav si v sobotu něco, co můžeš zahřát. Například rýži s čočkou nebo zapečenou zeleninu.
Když máš čas, připrav si zálohu
Nejlepší rychlé jídlo je to, které už máš připravené. Když máš čas - třeba v neděli odpoledne - udělej něco, co ti pomůže příští týden.
- Uvař si větší porci rýže a ulož ji do krabičky.
- Upeč si bramborové placky a zahřej je v troubě.
- Udělej si několik vajíček na měkko a ulož je do lednice.
- Smíchej si pesto nebo omáčku z rajčat a ulož do sklenice.
Tyhle věci ti ušetří 15 minut denně. A když ještě máš trochu času, udělej si větší porci. Zmrazíš ji - a máš jídlo na týden.
Proč rychlé jídlo není „hodné“ jídlo
Někdo říká: „To není pravé vaření.“ Ale pravé vaření není o tom, kolik času jsi strávil v kuchyni. Je to o tom, že jsi se najedl, že jsi se cítil dobře, a že jsi se nezhroutil z hladu.
Ve většině domácností v Brně se vaří v průměru 17 minut na večeři. A nejčastější jídlo? Těstoviny, rýže, vejce, brambory. Nic složitého. Nic náročného. Jen to, co funguje.
Nejsi líný. Jsi praktický. A to je víc než dost.
Jak udělat rychlé jídlo, když nemám v kuchyni nic?
Dokonce i když máš jen vodu, sůl a chléb, můžeš si připravit něco. Zkus toast s máslem a sýrem, nebo vajíčko uvařené na měkko. Konzervované rajčata nebo kukuřice z plechovky jsou skvělá záloha. Stačí je zahřát a přidat trochu soli. Většina základních jídel se dá udělat z 3-4 přísad.
Je rychlé jídlo zdravé?
Ano, pokud ho děláš s rozumem. Těstoviny s česnekem a olejem nejsou zdravé jen proto, že jsou rychlé - ale pokud je doplníš o zeleninu nebo vejce, tak je to vyvážené jídlo. Nejde o to, kolik času trvá, ale co do toho dáš. Rýže s čočkou a zeleninou je zdravější než rychlá obědová sáčková polévka.
Co je nejrychlejší jídlo, které se dá udělat za 5 minut?
Nejrychlejší je vajíčko na měkko (6 minut), toast s máslem a sýrem (5 minut), nebo rýže z konzervy s kukuřicí a trochu soli (3 minuty). Pokud máš už připravenou rýži, stačí jen zahřát a přidat něco, co máš v lednici.
Jak se vyhnout opakování stejných jídel?
Změň přísady. Těstoviny s česnekem? Přidej oříšky nebo zeleninu. Rýže s kukuřicí? Přidej tofu nebo klobásu. Používej různé omáčky - pesto, sojová, jogurtová. Stačí jedna změna, a jídlo zní úplně jinak.
Můžu rychlé jídlo zahřát v mikrovlnce?
Ano, ale ne všechno. Těstoviny a rýže jdou skvěle. Vajíčka ne - v mikrovlnce se mohou vypráskat. Bramborové placky zahřej v troubě nebo na pánvi. Když nevíš, zkus nejprve na nízkém výkonu a zkontroluj po 30 sekundách.