Co rychlého k jídlu? 15 rychlých a chutných receptů pro busy dní
Václav Svoboda 16 listopadu 2025 0 Komentáře

Rychlý recepty podle času

Zvol, kolik času máš k vaření, a my ti najdeme recepty, které dokončíš za méně než 20 minut.

5–10 minut
Rychlá večeře bez výdrží
10–15 minut
Rychlé a vyvážené jídlo
15–20 minut
Trochu složitější, ale rychlé jídlo

Připrav si rychlé jídlo

Zvol časový rámec a níže se ti zobrazí recepty, které dokážeš připravit do daného času. Každý recept je připraven v podmínkách českých domácností.

Recepty pro vaření za:

Co rychlého k jídlu? Když nemáš čas, ale máš hlad

Stává se to každý den: přijdeš domů v 19:00, unavený, hladový a v lednici je jen půlky sýra, nějaké vajíčka a zelenina, která už začíná být trochu měkká. A ty potřebuješ něco rychlého, chutného a plného energie - ne něco, co budeš vařit hodinu a pak se budeš mýt nádobí.

Nejsi sám. V Česku se tři z pěti lidí hlásí, že nejčastěji vaří většinu jídel za méně než 20 minut. A nejde jen o línost. Jde o reálný život - děti, práce, cesty, schůzky, které se posouvají. Potřebuješ recepty, které nevyžadují speciální ingredience, nebo tři různé hrnky na míchání. Potřebuješ jídlo, které ti někdo připravil, když jsi byl v první třídě, ale teď to umíš udělat s očima zavřenými.

5 základních principů rychlého vaření

Nechceš jen seznam receptů. Chceš vědět, proč ti některé jídla jdou rychle a jiné ne. Tady je klíč:

  1. Pracuj s tím, co máš. Nečekáš na speciální zeleninu z obchodu. Používáš to, co je v lednici - i když je to jen cibule, česnek a pár vajec.
  2. Volíš jednoduché techniky. Smíchané, párkované, zapečené, rychle opražené. Nic, co vyžaduje marinování nebo dlouhé vaření.
  3. Spoléháš na základní přísady. Olej, sůl, pepř, česnek, cibule, vajíčka, těstoviny, rýže, kukuřice, konzervované rajčata. Tyhle věci držíš v domácnosti pořád.
  4. Nečekáš na dokonalost. Pokud je to trochu přepálené, nebo máš na talíři o trochu víc soli - nevadí. Jídlo, které jsi uvařil za 12 minut, je lepší než nic.
  5. Připravíš si náhradní plán. Když ti něco vyjde špatně, máš záložní nápad - třeba těstoviny s máslem a sýrem.

15 rychlých receptů, které ti zachrání večeři

Tady je seznam, který si vytiskni, vlož do lednice nebo ulož do telefonu. Každý z nich trvá méně než 20 minut - většina jen 10-15.

  • 1. Těstoviny s česnekem a olejem - Vylitý olej s nakrájeným česnekem na mírném ohni, přidej trochu papriky, přelij nad vařenými těstovinami. Přidej sýr. Hotovo. 10 minut.
  • 2. Vajíčka na měkko s toastem a rajčaty - Vajíčka vař 6 minut, toast podpráž, rajčata nakrájej. Posyp sůl a pepř. Výborné na snídani nebo večeři. 12 minut.
  • 3. Rýže s kukuřicí a vejci - Připravená rýže (zbytky z včerejška), kukuřice z konzervy, vejce rozmačkané do rýže a opražené. Přidej trochu soyové omáčky. 10 minut.
  • 4. Palačinky s tvarohem a ořechy - Těsto z vajíčka, mléka a mouky, opražíš na pánvi. Naplníš tvarohem, posypeš oříšky a medem. 15 minut.
  • 5. Sýrová káva s klobásou - Klobásu nakrájej, opražíš, přidej těstoviny nebo brambory, přelij rozpuštěným sýrem. Výborné, když chceš něco hmotného. 15 minut.
  • 6. Špagety s konzervovanými rajčaty a bazalkou - Rajčata z plechovky, trochu česneku, oleje, bazalka. Přidej těstoviny, které už vaříš. 12 minut.
  • 7. Tuna s bramborami - Konzervovaná tuna, vařené brambory, cibule, jogurt, citronová šťáva. Smícháš a jíš. 10 minut.
  • 8. Zapečená zelenina s vejci - Nakrájená zelenina (mrkev, paprika, cibule), olej, sůl, pepř. Vložíš do formy, přeliješ vajíčky a zapečeš 15 minut. Můžeš dát i sýr.
  • 9. Rýže s tofu a sojovou omáčkou - Tofu nakrájej, opražíš, přidej rýži a sojovou omáčku. Přidej trochu česneku a červenou papriku. 15 minut.
  • 10. Sýrový toast s rajčaty - Chléb, sýr, rajčata, trochu česneku. Překlopíš na pánvi, až se sýr rozpustí. 8 minut.
  • 11. Zeleninový šalát s vejci a máslem - Zelenina, vařená vejce, nakrájené máslo. Přeliješ olejem a ocetem. 10 minut.
  • 12. Omeleta s klobásou a cibulí - Vajíčka, klobása, cibule. Smícháš, opražíš. Můžeš přidat sýr. 10 minut.
  • 13. Rýže s čočkou a kořením - Konzervovaná čočka, rýže, cibule, kari, česnek. Smícháš, zahřeješ. 12 minut.
  • 14. Těstoviny s pestem - Koupíš pesto z obchodu, smícháš s vařenými těstovinami, přidej sýr. 8 minut.
  • 15. Bramborové placky s jogurtem - Nakrájené brambory, opražíš na pánvi, přidej sůl a pepř. Podávej s kyselým jogurtem a nakrájenou cibulí. 15 minut.
Příprava palačinky s tvarohem a oříšky na pánvi v kuchyni.

Co dělat, když nemáš ani základní věci?

Někdy je v lednici opravdu nic. Nebo jsi zapomněl koupit cibuli. Nebo je venku 20 stupňů pod nulou a nechceš jít z domu. Co dělat?

  • Konzervy a sušenky jsou tví přátelé. Rajčata, kukuřice, čočka, tuně, sardinky - všechno to může být základem jídla. Stačí ho zahřát a přidat trochu soli.
  • Chléb a máslo jsou nejlepší záloha. Z něj uděláš toast, klasický chléb s máslem a sýrem, nebo klasickou „bramborovou kávu“ - jen s máslem a sýrem.
  • Vejce jsou zázračný přísada. Vajíčka se dají uvařit, opražit, přidat do rýže, těstovin, brambor. Jsou plná bílkovin a trvá to 5 minut.
  • Večer si dej něco jednoduchého. Nechceš se nudit v kuchyni? Zkus těstoviny s máslem a sýrem. Nebo rýži s cukrem a máslem. Nejde o elegantní jídlo. Jde o to, abys se najedl a mohl jít spát.

Co neudělat - běžné chyby při rychlém vaření

Některé věci, které lidé dělají, když jsou v horké rychlosti, je lepší vynechat.

  • Nepřipravuj 5 různých nádobí. Pokud potřebuješ čtyři hrnky, čtyři lžíce a tři mísy - zastav se. Zkus to udělat v jedné pánvi.
  • Neváháš s výběrem. Pokud nevíš, co chceš, neřeš. Vyber si jednu věc - těstoviny, rýži, vejce - a jdi s tím.
  • Nepřidáváš příliš mnoho přísad. Když máš jen 10 minut, nechceš přidávat 7 různých koření. Stačí sůl, pepř, česnek, olej.
  • Nepřipravuješ si plán na příští týden. Když víš, že v pondělí budeš příliš unavený, připrav si v sobotu něco, co můžeš zahřát. Například rýži s čočkou nebo zapečenou zeleninu.
Tři základní ingredience ve vzduchu nad rýží, symbolizující rychlé jídlo z minimálních surovin.

Když máš čas, připrav si zálohu

Nejlepší rychlé jídlo je to, které už máš připravené. Když máš čas - třeba v neděli odpoledne - udělej něco, co ti pomůže příští týden.

  • Uvař si větší porci rýže a ulož ji do krabičky.
  • Upeč si bramborové placky a zahřej je v troubě.
  • Udělej si několik vajíček na měkko a ulož je do lednice.
  • Smíchej si pesto nebo omáčku z rajčat a ulož do sklenice.

Tyhle věci ti ušetří 15 minut denně. A když ještě máš trochu času, udělej si větší porci. Zmrazíš ji - a máš jídlo na týden.

Proč rychlé jídlo není „hodné“ jídlo

Někdo říká: „To není pravé vaření.“ Ale pravé vaření není o tom, kolik času jsi strávil v kuchyni. Je to o tom, že jsi se najedl, že jsi se cítil dobře, a že jsi se nezhroutil z hladu.

Ve většině domácností v Brně se vaří v průměru 17 minut na večeři. A nejčastější jídlo? Těstoviny, rýže, vejce, brambory. Nic složitého. Nic náročného. Jen to, co funguje.

Nejsi líný. Jsi praktický. A to je víc než dost.

Jak udělat rychlé jídlo, když nemám v kuchyni nic?

Dokonce i když máš jen vodu, sůl a chléb, můžeš si připravit něco. Zkus toast s máslem a sýrem, nebo vajíčko uvařené na měkko. Konzervované rajčata nebo kukuřice z plechovky jsou skvělá záloha. Stačí je zahřát a přidat trochu soli. Většina základních jídel se dá udělat z 3-4 přísad.

Je rychlé jídlo zdravé?

Ano, pokud ho děláš s rozumem. Těstoviny s česnekem a olejem nejsou zdravé jen proto, že jsou rychlé - ale pokud je doplníš o zeleninu nebo vejce, tak je to vyvážené jídlo. Nejde o to, kolik času trvá, ale co do toho dáš. Rýže s čočkou a zeleninou je zdravější než rychlá obědová sáčková polévka.

Co je nejrychlejší jídlo, které se dá udělat za 5 minut?

Nejrychlejší je vajíčko na měkko (6 minut), toast s máslem a sýrem (5 minut), nebo rýže z konzervy s kukuřicí a trochu soli (3 minuty). Pokud máš už připravenou rýži, stačí jen zahřát a přidat něco, co máš v lednici.

Jak se vyhnout opakování stejných jídel?

Změň přísady. Těstoviny s česnekem? Přidej oříšky nebo zeleninu. Rýže s kukuřicí? Přidej tofu nebo klobásu. Používej různé omáčky - pesto, sojová, jogurtová. Stačí jedna změna, a jídlo zní úplně jinak.

Můžu rychlé jídlo zahřát v mikrovlnce?

Ano, ale ne všechno. Těstoviny a rýže jdou skvěle. Vajíčka ne - v mikrovlnce se mohou vypráskat. Bramborové placky zahřej v troubě nebo na pánvi. Když nevíš, zkus nejprve na nízkém výkonu a zkontroluj po 30 sekundách.