Která zelenina má nejvíce vlákniny?
Možná se ptáte, proč by mě měla vůbec zajímat vláknina v zelenině? Vy, jako moji milí čtenáři, už jistě víte, že vláknina hraje klíčovou roli v naší stravě. Nejenže napomáhá trávení a je přínosem pro naše střeva, ale také nám pomáhá udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou a má dokonce i další benefity pro naše zdraví. Koneckonců, kdo z nás by nechtěl být zdravý, že? S prodejů zeleninových smoothies stoupá, Eliška se rozhodla, že se podívej na zeleninu, která je v tom 'nej' - a která zelenina má tedy nejvíce vlákniny.
Pod víčkem brokolice – zelenina plná vlákniny a vitamínů
První v pořadí není nikdo jiný než květákův bratranec, brokolice. Tato zelenina, kterou naši syn Gabriel miluje a dcera Magdaléna ji toleruje (ale jen pokud je dobře kořeněná), je skutečným vlákninovým šampionem. Jedna šálek vařené brokolice obsahuje neuvěřitelných 5,1 gramů vlákniny. Představte si to - celá vaše ruka plná brokolice a jste na půl cesty ke své denní dávce vlákniny. A to ještě nemluvím o vitamínech C, K a A, které tato zelenina obsahuje tolik, že byste při konzumaci jednoho šálku dostali více než doporučenou denní dávku těchto vitamínů. Takže příště, když půjdete nakupovat, nezapomeňte si hodit do košíku brokolici - vaše střeva vám poděkují!
Kdo je na řadě? Artičok, zelenina vlákninový král
Kdo by to byl řekl, že právě artičok je skutečným vlákninovým králem? I když je to zelenina, kterou nekupujeme tak často jako brokolici, jedno středně velké vařené srdce artičoku obsahuje neuvěřitelných 10,3 gramů vlákniny. To je hodně vlákniny! Eliška vak artičoky miluje a jsem si jistý, že by do nich i zadusila, kdyby měla tu možnost. A nezapomínejme, že artičok je bohatý nejen na vlákninu, ale také na vitamín C, draslík a hořčík, takže pokud se vám nějaký objeví na trhu, určitě ho zkusíme a možná se nám podaří i přesvědčit děti, že stojí za to ho ochutnat.
Hrách, malý, ale výživný
Pamatujete na pohádku o princovi, který spal na tisíce matracích, ale stejně cítil hrach pod nimi? Ano, mluvím o zeleném hrášku. Možná je malý, ale pokud jde o vlákninu, je to opravdový obr. Jedna šálek vařeného zeleného hrášku obsahuje neuvěřitelných 8,8 gramů vlákniny. Naše kočka Terezka si vždycky ráda hrála s hrášky na podlaze, zatímco my jsme se snažili vychutnat si jídlo - byla to vždycky legrace! Ale ještě lepší je, že hrášek je také skvělým zdrojem proteinů, vitamínů A, K a B a některých minerálů, takže pokud máte v lednici zelený hrášek, určitě ho použijte k vašemu příštímu obědu.
Pastinák, podceňovaný hrdina v boji za vlákninu
Poslední, ale rozhodně ne nejméně důležitá zelenina je pastinák. Tato podobná verze mrkve, ale s lehkým nádechem chuti po oříšcích, je vynikajícím zdrojem vlákniny. Sklenice vařeného pastináku obsahuje 5,6 gramů vlákniny. A pokud to není dostatečně působivé, pastinák je také skvělým zdrojem vitamínů C a E a minerálů, jako jsou draslík a mangan. Eliška často přidává pastinák do našich zeleninových směsí pro oběd a vždycky dodá pokrmu tu pravou zemskou chuť. Takže příště, když budete v obchodě, nezapomeňte přidat do košíku i pastinák!
Moje rodina a já jsme velcí milovníci zeleniny a jak vidíte, zelenina může být nejen chutná, ale také významně přispět k vaší denní dávce vlákniny a dalších důležitých vitamínů a minerálů. Tak co říkáte, přidáte více zeleniny do svého jídelníčku? Vaše střeva vám budou určitě vděčná!