Co sladkého z jablek? Nejlepší způsoby, jak využít přirozenou sladkost jablek v kuchyni
Alena Zemáneková 17 prosince 2025 0 Komentáře

Výpočet náhrady cukru jablečným sladidlem

Nahraďte cukr jablečným sladidlem bez přidaného cukru a ušetřete kalorie při přípravě sladkých pokrmů. Výpočet vám ukáže, kolik jablečného džemu nebo sirupu je potřeba na místo cukru v receptu.

Co sladkého z jablek?

Jablek je v zimě plno. Na tržnici, v obchodě, v košíku u babičky - všude. A přesto mnoho lidí neví, co s nimi dělat, když nechtějí jen jíst surová jablka. Nebo si myslí, že sladké jablečné pokrmy musí obsahovat hodně cukru. To není pravda. Jablek samotná jsou přirozeně sladká - a to tak moc, že stačí správně je zpracovat, aby vznikl sladký, sytý a zdravý pokrm bez přidaného cukru.

V České republice se jablek pěstuje více než 200 odrůd. Některé jsou kyselé, jako Granny Smith, jiné jsou sladké jako Golden Delicious nebo Jonagold. A když je zahřeješ, všechny se stávají sladšími. Tlukneš-li jablko v hrnci, z něj vychází přirozený sirup, který je mnohem chutnější než cukr. A nejen to - obsahuje vlákninu, vitamíny a antioxidanty, které cukr nemá.

Proč jablek nemusíte sladit cukrem?

Když jablek vaříte, rozpadají se jejich buňky a uvolňují přirozené cukry - hlavně fruktózu a glukózu. Tyto cukry jsou v jablekách přítomny v přirozené formě, spolu s vlákninou, která zpomaluje jejich vstřebávání. To znamená, že tělo nezažívá náhlý skok hladiny cukru v krvi, jako když jíte čistý cukr nebo med.

Studie z Journal of Agricultural and Food Chemistry ukázaly, že při vaření jablek se jejich sladkost zvyšuje o až 30 %, i když se nepřidává žádný cukr. A to platí pro všechny odrůdy - i pro ty, které na čerstvé vypadají kyselé. Když je zahřeješ, jejich kyselost se změní v jemnou, ovocnou sladkost.

5 nejjednodušších způsobů, jak využít sladkost jablek

  • Jablečná kaše - namáčejte ovesné vločky v mléce nebo vodě, přidejte nakrájená jablka a vařte 10 minut. Nechte sedět 5 minut. Výsledek? Sladká, hladká kaše bez cukru. Dokonce i děti to milují.
  • Jablečný džem bez cukru - nakrájejte 1 kg jablek, přidejte trochu citronové šťávy a 100 ml vody. Vařte na nízkém ohni 45 minut, dokud nezískáte hustou hmotu. Přidejte skořici nebo vanilku. Výsledek: džem, který se dá použít na chléb, jogurt nebo do smoothie.
  • Jablečné pečivo - místo cukru použijte drcená jablka jako sladidlo. V receptu na muffiny nebo koláč přidejte 200 g nakrájených jablek a snižte množství oleje. Výsledek: měkký, sladký pečený výrobek s přírodní chutí.
  • Jablečný sirup - vařte 1 kg jablek s 200 ml vody a trochu skořice. Procedte a zbylý vývar vařte dál, dokud nezbyde polovina objemu. Máte přirozený sirup na kávu, jogurt nebo na zmrzlinu. Uchovávejte v lednici až 2 týdny.
  • Jablečné čipsy - nakrájejte jablka na tenké plátky, rozložte na pečicí papír a sušte v troubě při 100 °C asi 2 hodiny. Necháte je vypnuté troubě ještě hodinu. Výsledek: krupice, které jsou sladké, křupavé a bez přidaného cukru.
V české kuchyni jsou na polici sklenice s jablečným džemem, sirupem a čipsy.

Jaké jablka jsou nejlepší pro sladké pokrmy?

Není jedno, jaké jablko použijete. Některé se v průběhu vaření rozpadnou, jiné zůstanou tvrdé. Pro sladké pokrmy vybírejte tyto odrůdy:

  • Golden Delicious - sladké, měkké, ideální pro džemy a kaše.
  • Jonagold - jemně sladké s lehkou kyselinkou, skvělé pro pečení.
  • Idared - drží tvar, ale vydávají hodně šťávy, perfektní pro čipsy a sirupy.
  • Topaz - česká odrůda, sladká, aromatická, ideální pro domácí recepty.
  • Šampion - má přirozeně vysoký obsah cukru, vhodné i pro ty, kdo chtějí maximální sladkost bez přídavků.

Granny Smith nebo Antonovka jsou lepší pro kyselé pokrmy - například na zelené šťávy nebo na saláty. Pro sladké pokrmy je lepší vybírat ty, které jsou přirozeně sladké.

Co se stane, když jablka vaříte příliš dlouho?

Když jablka vaříte příliš dlouho, ztrácejí vitamín C a některé antioxidanty. Ale jejich sladkost se neztrácí - naopak, může se zvýšit. Proč? Protože voda se odpařuje a cukry se koncentrují. Pokud chcete zachovat co nejvíce látek, vařte jablka na nízkém ohni a nechávejte je v horké vodě jen tak dlouho, dokud nejsou měkká. Obvykle to trvá 15-25 minut.

Nejlepší způsob, jak zachovat vitamíny, je vařit jablka s kůží. Kůže obsahuje nejvíce vlákniny a antioxidantů. Pokud nechcete kůži ve výsledku, prodejte vývar a pak ho zahustěte.

Sladké jablečné pokrmy pro děti

Děti mají přirozenou náklonnost ke sladkému. Ale místo cukru, zmrzliny nebo sladkých sušenek je lepší jim nabízet přirozeně sladké jablečné pokrmy. Většina dětí miluje jablečnou kaši, jablečné pečivo nebo jablečné čipsy. A pokud je připravíte spolu s nimi - je to i výuka o zdravé stravě.

Připravte jednoduchý recept: nakrájejte jablka, přidejte trochu skořice, zahřejte v hrnci a dejte do dětského talíře. Výsledek: sladký, teplý, zdravý pokrm, který děti nebudou odmítat. A když se vám podaří, že si to nechají i na druhý den - je to vítězství.

Dvě strany: kyselá jablka s křížkem a sladké jablečné výrobky s zlatými čárami.

Jak přidat chuť bez cukru?

Sladkost jablek se dá zvýšit i pomocí přírodních přísad, které neobsahují cukr:

  • Skořice - zvyšuje vnímání sladkosti, dokonce i když ji nechutnáte. Je to přirozený „sladidlový efekt“.
  • Vanilka - dodává hloubku a teplou chuť, která zvýrazňuje ovocnou sladkost.
  • Citronová šťáva - nezdá se, že by zvyšovala sladkost, ale naopak - vyrovnává chuť a umožňuje, aby se sladkost lépe projevila.
  • Imbir - malé množství dodává jemnou ostrou chuť, která zvýrazňuje sladkost jablek.

Nepoužívejte sladidla jako stevia nebo erythritol, pokud nechcete přidat chemickou chuť. Přirozená sladkost jablek je dostačující.

Co dělat s přebytkem jablek?

Když máte v domě 10 kg jablek, nezahazujte je. Můžete je:

  • vařit na džem a zabalit do sklenic - vydrží až 6 měsíců v lednici
  • pečet na čipsy a uložit do hermeticky uzavřených kelímků
  • vydělat jablečný sirup a používat ho na kávu nebo do jogurtu
  • vyrobit jablečný džus a zmrznout ho v kostkách - ideální na smoothie
  • vyrobit jablečný kompost - pokud máte zahrádku

Přirozená sladkost jablek je nejlepší, když ji neznehodnocujete přidaným cukrem. Je to jednoduché, zdravé a chutné - a to i v zimě, kdy je těžké najít čerstvé ovoce.

Proč je to lepší než cukr?

Když použijete jablek místo cukru, nejen získáte sladkost, ale i:

  • vlákninu, která podporuje trávení
  • antioxidanty, které chrání buňky
  • vitamín C, který posiluje imunitu
  • přirozené cukry, které se vstřebávají pomaleji
  • menší kalorický příjem - 100 g jablek má 52 kcal, 100 g cukru má 387 kcal

A pokud si vezmete 100 g jablečného džemu bez přidaného cukru, máte přibližně 80 kcal. To je méně než polovina kalorií, které má stejné množství džemu s cukrem.

Můžu použít jablečný džem místo cukru v pečení?

Ano, můžete. Nahraďte 100 g cukru 120-150 g jablečného džemu bez přidaného cukru. Protože džem obsahuje vodu, snižte množství tekutiny v receptu o 2-3 lžíce. Výsledek je měkčí a vlhký pečený výrobek s přírodní chutí.

Jak dlouho vydrží jablečný sirup v lednici?

Jablečný sirup vyrobený bez přidaného cukru vydrží v lednici až 2 týdny. Pokud ho chcete uchovat déle, zahřejte ho znovu a nalijte do sterilizovaných sklenic. Může vydržet až 6 měsíců, pokud je dobře uzavřený.

Jsou jablečné čipsy zdravější než klasické čipsy?

Ano, jsou. Jablečné čipsy neobsahují tuk, sůl ani přidaný cukr. Jsou bohaté na vlákninu a přirozené cukry. Klasické čipsy obsahují olej, sůl a často i cukr - jablečné čipsy jsou mnohem zdravější volbou, zejména pro děti.

Proč se jablka při vaření stávají sladšími?

Při vaření se rozpadají buněčné stěny a uvolňují přirozené cukry - fruktózu a glukózu. Voda se odpařuje, takže se cukry koncentrují. Kyselost se také změňuje na sladkost - zejména u odrůd, které mají přirozeně vyšší obsah cukru.

Mohu použít jablečný sirup na kávu?

Ano, jablečný sirup je skvělým přírodním sladidlem pro kávu. Má jemnou ovocnou chuť a neznehodnocuje chuť kávy. Stačí přidat 1-2 lžíce na šálek. Můžete ho také použít na čaj, jogurt nebo do smoothie.