Kalkulačka rychlých obědů
Rychlé obědy podle času
Zadejte čas, který máte k dispozici, a získejte návrhy obědů, které lze připravit za daný čas.
Návrhy obědů
Stojíte přede dveřmi ledničky, hledáte něco, co byste mohli rychle nasvačit, a v hlavě se vám točí jenom myšlenka: co vařit k obědu rychle? Nechcete celou hodinu stát u plotny, ale zároveň nechcete jíst zase jenom sendvič nebo zmrzlinu z mikrovlnky. Dobrá zpráva: nemusíte. Existuje spousta jednoduchých, chutných a skutečně rychlých obědů, které vás nasytí, nezatíží a nevyžadují žádné kuchařské schopnosti.
1. Vajíčka na měkko s rýží a zeleninou
Toto je klasika, která funguje vždy. Uvařte 2 vajíčka na měkko - stačí 6 minut od vylití vody. Zatímco se vaří, rozmražte 1 šálek rýže (předem uvařené a zchladnuté je ideální) a přidejte k ní namočenou zeleninu - mrkev, hrášek, kukuřice. Zahřejte v mikrovlnce 2 minuty. Vajíčka na měkko nakrájejte na polovinu a položte na rýži. Přidejte trochu sojové omáčky a kousek sezamového semínka. Hotovo. 12 minut, plná hodnota bílkovin a vlákniny.
2. Pšeničné nudle s vejcem a zeleninou
Na hrnek vody přidejte 80 g pšeničných nudlí (ty, které se vaří za 3-4 minuty). Když začnou být měkké, přidejte 1 vajíčko a rozmačkejte ho lžící. Přidejte 1/2 šálku namočeného zeleného hrášku a trochu česneku. Zkvasíte to kousek olivového oleje a trochu červené papriky. Výsledek? Chutná, teplá, rychlá náhrada za uzeniny. A všechno za 10 minut.
3. Rýžové kuličky s tvarohem a rajčaty
Na rýži z minulého večera přidejte 100 g tvarohu, trochu sůl a pepř. Formujte z toho malé kuličky - stejně jako když děláte klasické kuličky z tvarohu. Na pánvičce zahřejte trochu oleje, přidejte 100 g nakrájených rajčat a dva kousky česneku. Když rajčata začnou měknout, přidejte rýžové kuličky a lehce opečte je na všech stranách. Výsledek? Chutný, teplý, plný bílkovin a vitamínu C. A nezapomeňte na trochu zeleného listového salátu na stranu.
4. Tuna s bramborovou kaší
Na 100 g bramborové kaše z balíčku (připraví se za 5 minut) položte 1 konzervu tuny ve vlastní šťávě. Přidejte trochu citronové šťávy, kousek petrželku a trochu česneku. Mícháte to jen lžící a máte oběd, který vás nasytí až do večera. Tunu můžete nahradit i vývarovým kuřecím masem z krabice - stejně rychlé, stejně dobré.
5. Rýžové placky s kozím sýrem a česnekem
Zbytek rýže z večera smíchejte s 50 g kozího sýra, trochu pepře a česnekem. Formujte z toho ploché placky. Zahřejte pánvičku s malým množstvím oleje a opečte placky na obou stranách - 3 minuty na každé. Výsledek? Křupavé, chutné, s lehkou kyselinkou od sýra. Dávejte je s čerstvým salátem nebo jen samostatně. 10 minut. Bez měření. Bez nářek.
6. Zeleninová polévka z konzervy + vajíčko
Nejrychlejší polévka na světě. Vložte 1 konzervu zeleninové polévky (např. z mrkve, brokolice nebo fazolí) do hrnku, přidejte trochu vody a zahřejte na pánvičce. Když začne bublat, přidejte 1 celé vajíčko a nechte ho vařit 3 minuty - necháte ho plavat, jako v japonské miso polévce. Výsledek? Teplá, sladká, s bílkovinami. A pokud máte doma sušenou petrželku nebo koriandr, přidejte trochu. To je všechno.
7. Těstoviny s pestem a rajčaty
Na hrnek vody přidejte 80 g těstovin. Vařte 7 minut. Zatímco se vaří, na talíř položte 2 lžíce pestu (koupěného nebo domácího), přidejte 100 g nakrájených rajčat a trochu česneku. Když jsou těstoviny hotové, odtékáte je a přidáte je k pestu. Zamícháte a máte oběd, který vypadá jako restaurační. A stojí 12 minut. Výborně se to kombinuje s kouskem syrového sýra nahoře.
8. Omeleta s šunkou a zeleninou
Zamícháte 2 vajíčka, trochu mléka, sůl a pepř. Na pánvičce zahřejete trochu oleje, přidejte 1/2 šálku namočené zeleniny (např. špenát, brokolice, křen) a 50 g šunky. Když zelenina začne měknout, vlijete vajíčka. Necháte je vařit 4 minuty, překlopíte a ještě 2 minuty. Hotovo. 10 minut. Bez nářek. Bez čekání.
9. Rýže s fazolemi a paprikou
Na hrnek rýže přidejte 1 konzervu fazolí (červených nebo černých), 1/2 šálku nakrájené papriky a trochu kajenského papriku. Zahřejte v mikrovlnce 3 minuty. Přidejte trochu limetkové šťávy a kousek koriandru. Výsledek? Chutná, barvavá, plná vlákniny a bílkovin. A všechno z konzervy. Žádné vaření. Žádné měření. Jen smíchání a zahřátí.
10. Klasický oběd z čerstvého chleba a sýra
Ano, i tohle může být rychlý oběd. Nechcete-li věřit, zkuste to takto: vezměte 2 kousky čerstvého celozrnného chleba, položte na ně 50 g sýra (např. ementál nebo gouda), přidejte 1 lžíci hroznového vývaru, 1 nakrájené rajčetě a 1 lžíci špenátu. Zahrňte to do formy a zahřejte v troubě na 5 minut. Výsledek? Chutný, teplý, s křupavým chlebem a tajícím sýrem. A všechno za 7 minut. Není to jen oběd - je to oběd s náladou.
Proč tyto nápady fungují?
Všechny tyto jídla mají jednu společnou vlastnost: využívají připravené složky. Konzervy, namočená zelenina, uvařená rýže, těstoviny z balíčku - to všechno je vaše přednost. Nejde o to, že byste museli být kuchař. Jde o to, že znáte své zásoby. Když máte v lednici vždy něco, co se rychle zahřeje, nemusíte přemýšlet. Stačí kombinovat.
Nezapomeňte na základní pravidlo: každý rychlý oběd by měl obsahovat:
- bílkoviny (vejce, sýr, tuna, fazole, kuře)
- uhlíky (rýže, těstoviny, brambory, chléb)
- zeleninu (čerstvou nebo namočenou)
- tuk (olej, sýr, maso)
Takto vám tělo dostane vše, co potřebuje. A vy nebudete mít hlad po 2 hodinách.
Co si mít v kuchyni vždy připravené?
Nemusíte mít plnou kuchyni. Stačí mít vždy:
- konserve s fazolemi nebo zeleninou
- balíček rýže nebo těstovin
- vejce
- čerstvou zeleninu (rajčata, paprika, petrželka)
- omeletový sýr nebo tvaroh
- olivový olej a česnek
- pesto nebo sojovou omáčku
Tyto věci zvládnete najít v každé kuchyni. A když je máte, nemusíte přemýšlet. Stačí 10 minut.
Nejčastější chyby při rychlém vaření
Největší chyba? Čekat na „perfektní“ nápad. Když máte hlad, nečekáte na to, abyste našli recept na Instagramu. Když máte hlad, chce se vám jíst. A taky chcete, aby to bylo dobré.
Nejčastější chyby:
- vyhazování zbytků - místo toho je využijte
- čekání na čerstvou zeleninu - namočená zelenina je stejně dobrá
- myslení, že rychlé jídlo je zdravější - ne, pokud je plné soli a tuku
- nechávání se ovlivňovat reklamami - konzervy nejsou špatné, pokud je nezatěžujete
Nejlepší rada? Udělejte si jednoduchý seznam: 5 rychlých obědů, které znáte. Přidejte je do kalendáře. Každý den si vyberte jeden. Nemusíte přemýšlet. Jen dělat.
Co je nejrychlejší oběd, který můžu uvařit za 5 minut?
Nejrychlejší oběd je vajíčko na měkko s namočenou zeleninou a rýží z ledničky. Stačí 5 minut na vaření vajíčka a 2 minuty na zahřátí rýže a zeleniny v mikrovlnce. Celkem 7 minut. Přidejte trochu sojové omáčky a máte plnohodnotný oběd.
Můžu rychle vařit i bez pánve?
Ano. Mikrovlnka je vaše nejlepší přítel. Můžete zahřát rýži, těstoviny, konzervy, zeleninu, dokonce i vejce (v hrnku s vodou). Stačí mít nějaký hrnek a pokrývku. Pokud máte i mikrovlnku s funkcí grilu, můžete i opečet sýr nebo chléb.
Je rychlé vaření zdravé?
Ano, pokud používáte kvalitní suroviny. Konzervy s nízkým obsahem soli, čerstvá zelenina, vejce, tvaroh, rýže - to všechno je zdravé. Nezdravé je, když vaříte jenom instantní polévky nebo nápoje s přísadami. Záleží na tom, co vybíráte - ne na tom, jak rychle to připravíte.
Jak udržet motivaci vařit rychle každý den?
Začněte malým. Udělejte si seznam 5 obědů, které znáte a které vás nasytí. Každý den si vyberte jeden. Nepřemýšlejte. Nečekáte na inspiraci. Stačí, když víte, že máte v lednici rýži, vejce a zeleninu. To je všechno, co potřebujete. Motivace přijde, když zjistíte, že to nezabere čas a že se jíte lépe.
Co s obědem, když jsem na práci?
Připravte si v noci: rýži s fazolemi, vajíčka na měkko, těstoviny s pestem. Uložte do nádobky a vložte do ledničky. Ráno si to vezměte s sebou. Na práci zahřejte v mikrovlnce. Výsledek? Chutný, teplý, zdravý oběd. A nebudete muset kupovat sýrové rohlíky nebo sendviče.