Jaký je ideální čas, kdy začít předvařovat brambory?
Začnu možná trochu neobvykle, ale každý, kdo někdy vařil, se jestě ptal: "Jak dlouho předvařovat brambory?". Vtip spočívá v tom, že správná odpověď na tuto otázku může významně ovlivnit výslednou chutnost a texturu vašich brambor, ať už je připravujete jakýmkoli způsobem. Je potřeba nejen náležitě dbát na správný čas, ale i na teplotu vaření, velikost brambor a další faktory, které se v případě vaření brambor uplatňují.
Má manželka Jana mě vždy upozorňuje, že čas vaření brambor závisí na typu brambory. Já měl vždy tendenci to brát s nadhledem - brambora je přeci brambora. Ale jakmile jsem si vzal doporučení Jany k srdci, zjistil jsem, že všechny brambory nejsou vytvořeny stejně a zaslouží si individuální přístup. Teď ubírám hrany, abych vám přinesl podrobnosti.
Rozličné druhy brambor a jejich doba vaření
Různé odrůdy brambor si vyžadují různé doby vaření. Brambora, kterou si vezmete z bramborového pole, by měla být zpravidla vařena déle než ty, které jsou již předvařené a připravené k použití. Východoevropské brambory jsou obecně pevnější a potřebují více času na vaření než brambory z jiných oblastí.
Brambora, vytvořená pro smažení nebo pečení, bude pravděpodobně potřebovat ještě dlouhší dobu vaření. To platí pro belgické a holandské brambory, které jsou uzpůsobeny pro přípravu hranolek. Jestli nevíte, jaký typ brambory máte, doporučuji začít s přibližně 15 minut vaření, a pak každých pět minut zkontrolovat, jestli jsou již dostatečně měkké.
Správná velikost pro vaření brambor
Jestliže máte k dispozici nástroje a čas, doporučuju brambory nejdřív oloupat, naporcovat na menší kousky a teprve poté vařit. Tím, že se zvětší povrch, na který může působit teplota, se brambory uvaří rychleji. Ale to je na druhou stranu náročnější na přípravu.
Osobně většinou oloupu brambory, ale nechávám je v celku. Čerpám tady opět z rad Jany, která mi jednou řekla: "Víťo, pokud necháš brambory v celku, zachovají si více své chuti." V takovém případě obvykle stačí vařit asi 25 minut, ale záleží na velikosti. Po 15 minutách vaření zkouším, jestli jsou již měkké.
Vliv teploty vody na dobu vaření brambor
Teplo je klíčem ke správnému vaření brambor. Obecně platí, že čím je voda horkější, tím rychleji se vaše brambory uvaří. Ale pozor, vysoká teplota může způsobit, že se povrch brambor uvaří rychleji než její střed.
Doporučuji proto začít vařit brambory ve vodě s teplotou kolem 70 stupňů Celsia a pak ji postupně zvyšovat. Pokud vaříte brambory ve vodě s teplotou kolem 90 stupňů Celsia, měly by se uvařit za zhruba 15 minut. Ale opět záleží na velikosti a odrůdě brambor.
Testování brambor - když vám teplota a čas nestačí
Někdy ani správná teplota a čas nestačí přesně určit, kdy jsou brambory hotové. Zde přichází ke slovu šikovnost a umění vaření. Perfektně uvařená brambora by měla být měkká, ale ne rozpadavá. To znamená, že pokud je můžete snadno rozdělit na polovinu, ale zároveň se nerozpadá na spoustu malých kousků, jsou brambory uvařené právě tak, jak by měly být.
Při testování měkkosti brambor lze použít nůž, vidličku nebo špejli. Pokud vnikne do brambory bez odporu, jsou brambory pravděpodobně hotové. Pokud cítíte odpor, vařte ještě několik minut a pak opět zkontrolujte.
Trik Jany na dokonalé brambory
A na závěr, vám prozradím tajný trik mé manželky Jany na dokonalé vařené brambory. Po uvaření brambor je ještě nechte stát v horké vodě na dalších 5-10 minut. Pak je horkou vodu odlijete a nechte je dalších 5 minut odpařovat. Tak získají měkkou, ale ne rozpadavou texturu a zachovají si svůj plný a svěží chuť.
A to je všechno. Doufám, že jsem vám s přípravou brambor pomohl a že se vám tyto rady budou hodit. Nezapomeňte, že každá brambora je svébytná a zaslouží si individuální přístup. Takže neváhejte experimentovat a hledat tu správnou dobu a teplotu pro vaše brambory.