Věděli jste, co je dušená zelenina?
Dušená zelenina je způsob přípravy zeleniny, který zdůrazňuje její přirozenou chuť a zachovává její nutriční hodnoty. Přestože to může znít složitě, je to vlastně velmi jednoduchý proces. A víte, co? Daniel mi jednou řekl, že jsou jídla, která dělám dobře, a potom je tu dušená zelenina, kterou dělám fantasticky. Takže dnes se tedy podělím o svoje tajemství.
Výběr a nákup zeleniny
Zajímavostí při výběru zeleniny pro dušení je, že se hodí téměř všechno. Můžete si vybrat své oblíbené druhy zeleniny, nebo experimentovat s těmi, které jste ještě nezkusili. Nejdůležitější je, aby byla zelenina čerstvá a kvalitní. A ještě tip na závěr – pokud je zrovna sezóna, pokud máte možnost, raději nakupujte od místních zemědělců. Jejich zelenina je často chutnější, a navíc podporujete místní ekonomiku. A na rozdíl od supermarketů, vědí přesně, odkud pochází zelenina, jak byla pěstována a co obsahuje.
Úprava a krájení zeleniny
Úprava zeleniny pro dušení je další klíčový krok. Zelenina musí být řádně omytá a oloupaná. Chápete, chceme se zbavit veškeré nečistoty a pesticidů, které by mohly narušit delikátní chuť našeho jídla. A jak na krájení? To záleží na druhu zeleniny a na vaší osobní preferenci. Můžete ji krájet na tenké plátky, kostičky, nebo ji nechat v celku. Hlavně pamatujte – čím menší kousky, tím rychlejší dušení.
Technika dušení
Aha, dostali jsme se k samotnému dušení! Je to opravdu snadné. Jde o pomalé vaření zeleniny v malém množství tekutiny. Může to být voda, vývar, víno, ale klidně i třeba sojová omáčka. Zeleninu nejprve jemně orestujeme na troše oleje, potom přidáme tekutinu a pokračujeme v dušení pod pokličkou. Tip pro ty z vás, kteří pracují z domova – pokud máte slow cooker, můžete ho použít na dušení zeleniny. Stačí zeleninu připravit, dát ji do hrnce a hrnec zapnout. Pak můžete klidně pracovat, a vaše jídlo se bude připravovat samo. A pak je tu ještě hrnec na tlakové vaření, ten je fajn, pokud hledáte rychlejší způsob.
Příprava omáček a příloh
Co by bylo dušené zelenině k partnerovi, že? Omáčky a přílohy jsou tím, co dodá dušené zelenině správný šmrnc. Omáčka může být založená na vývaru, ve kterém se zelenina dušila, nebo můžete vyzkoušet něco nového. Oblíbenou možností jsou jogurtové omáčky, majonézové omáčky, tahini nebo třeba omáčka z avokáda. Co se týče příloh, je to zase na vás. Můžete podávat s rýží, quinoou, bramborami, ale i s bramborovými knedlíky, pokud se chcete držet české kuchyně.
Dušení s masem a dalšími ingrediencemi
Věděli jste, že dušenou zeleninu můžete obohatit o další ingredience? Jednou z nich je maso. A víte co je na tom nejlepší? Můžete použít skoro jakékoliv. Kuřecí, vepřové, hovězí, krůtí, ryby... Všechny tyto druhy mas se skvěle hodí k dušené zelenině. Nezapomeňte, že dušení je metoda nízkotepelné přípravy, takže maso zůstane šťavnaté a měkké. A pokud jste vegetariáni či vegani, můžete maso nahradit tofu nebo tempehem.
Moje oblíbené recepty na dušenou zeleninu
A teď na závěr ještě pár mých oblíbených receptů na dušenou zeleninu. Nejdříve je tu dušená zelenina s kuřecím masem a česnekem. Tento recept je tak jednoduchý a časově nenáročný, že ho miluji. Pak je tu dušený brokolicový salát s jogurtovou omáčkou. Tento recept je ideální pro ty, kteří hledají něco lehkého a zdravého. A nakonec je tu můj nejoblíbenější recept - dušená zelenina s lososem a omáčkou z avokáda. Tento recept je naprosto božský a určitě stojí za vyzkoušení.