Úvodní inspirace z mé kuchyně
Víte, jak je to s kuchyní někdy zapeklité. Ráno vstanete, nejdřív musíte dát vyvenčit psa, Maxe, který je už od rána nervózní, pak zařídit děti do školy a teprve poté se můžete věnovat tomu, co uvaříte na oběd. Tereza, moje dcera, je naprosto nepředvídatelná v tom, co bude ochotná jíst a co ne, a tak je to vždy takové malé dobrodružství. K tomu přidáme špetku věčného nedostatku času a voilà, máme tu skvělou výzvu.
Moudro z lednice: Využití zbytků jídla
Zbytky jídla z předchozího dne očividně patří mezi nejlepší kandidáty na nově vytvořené chutné pokrmy, ale někdy se vám stane, že v lednici najdete zbytky jídla, na které jste úplně zapomněli. Například o polovinu avokáda, lesknoucí se svou zářící zelení, nebo bramborovou kaši, kterou vaše rodina nekonsumovala tak rychle, jak jste doufala. Jak tedy takové zbytky zužitkovat v nových receptech? Například bramborovou kaši lze přeměnit na fajn bramborové placky nebo nádivku do pečiva a z poloviny avokáda se dá vytvořit chutné avokádové pesto. A to je pouhý začátek toho, co můžete s hrstkou zbytků v lednici vymyslet.
Práce s pytlem mouky a sáčkem rýže: tvoření z ničeho
Základní suroviny jako mouka, rýže nebo těstoviny jsou zásadní ingrediencí ve vaší kuchyni. Můžete z nich vytvořit ledacos, pokud máte dostatek trpělivosti a trochu kreativity. Například co takhle domácí pirohy nebo chutné nudle do polévky, když máte po ruce mouku? A co takhle rýže zapečená s kořenovou zeleninou a sýrem? Říkají, že mouka a rýže jsou nudy, ale já vám můžu slíbit, že se pustíte-li do vaření s touto filozofií, budete se divit, jaké kulinářské skvosty můžete vytvořit.
Aromaterapie v kuchyni: koření, bylinky a jejich magie
Koření a bylinky jsou skvělé nástroje, jak proměnit jednoduché jídlo v kulturní zážitek. Představte si chuť Itálie ve vaší kuchyni s pouhými těstovinami ochucenými čerstvým bazalkou, strouhaným parmazánem a drceným česnekem. Nebo pomyslete na vůni Indie, když vaříte basmati rýži s kurkumou, kardamomem a hřebíčkem. Vaše chuťové pohárky budou doslova oslněny množstvím a bohatostí vůní a chutí.
A do toho trochu dalu: experimentování se zdravými ingrediencemi
Když mluvíme o vaření "z nic", mluvíme také o uvolnění naší kreativity a odvahy zkoušet nové věci. A tady mám skvělý tip pro vás - dal neboli luštěniny. Skvělé, zdravé, ale zároveň hodně zapomínané. Kdo by si pomyslel, jaké dobroty se dají zmáčknout z čočky, fazolek, cizrny nebo sojových bobů. A nejen že jsou skvělé na chuť, ale také jsou plné bílkovin a dalších zdravých živin.
Opětovné objevení starých receptů: unikátní raclette nebo fondue
Když přijde na to, co vařit z „ničeho“, proč nevzít v úvahu nějaký ten starý recept? Pamatujete na ten starý švýcarský recept na fondue nebo možná francouzský raclette? Jistě, potřebujete na to speciální nádobí, ale pokud máte ve skříni nějaký zapomenutý fondue set, proč ho nevytáhnout a vrátit se zpět k tradicím? Sýr, chléb a spousta smíchu, co více potřebujete pro spokojený život?
Těstovinové těsto a pizza „do vlastních rukou“
Jeden obzvlášť zábavný způsob, jak proměnit několik základních surovin ve skutečně delikátní jídlo, je výroba vlastního těsta na těstoviny nebo pizzy. S moukou, vodou, solí a trochou kvasnic můžete vytvořit úžasnou základnu pro svůj vlastní kulinářský výtvor. Přidejte své oblíbené ingredience na vrch, ať už je to šunka, sýr, olivy nebo třeba brokolice a máte jednoduchou, ale úplně vynikající večeři.
Závěrečné myšlenky a inspirace pro příště...
Nakonec je vaření o výběru, o otevřenosti novým myšlenkám a především o odvaze zkoušet. Nikdo z nás nebyl v kuchyni od přírody géniové, ale pokud se naučíte být kreativní a neváhat experimentovat, budete moci vytvořit neuvěřitelně chutné pokrmy i z těch nejdostupnějších surovin. Takže příště, když se budete dívat do lednice a zdá se vám, že je prázdná, nebo když se vám nechce vyrazit do města pro nějaké speciální suroviny, vzpomeňte si na tento článek. S trochou kreativity a odvahy můžete vytvořit něco opravdu skvělého.