Jak udělat domácí nudle do polévky: jednoduchý recept na čerstvé nudle za půl hodiny
Václav Svoboda 28 října 2025 0 Komentáře

Domácí nudle do polévky: Kalibrátor vaření

Kolik minut vařit nudle?

Zadejte tloušťku nudlí a nástroj vám spočítá optimální dobu vaření podle našeho receptu.

0.5 mm
1.0 mm
1.5 mm
2.0 mm
2.5 mm
1,5 mm

Nudle budou hotové za 4 minut

Doba vaření bude záviset na tloušťce a teplotě vařící polévky

Poznámka: Nudle se nevaří jako kotel. Vložte je do vařící polévky (při silném bublání) a nechte je 3-5 minut. Nečekejte na časový údaj v receptu - vyzkoušejte jednu nudli pro kontrolu.

Domácí nudle do polévky nejsou jen o tom, že jsou lepší než balené. Jsou o tom, že se do polévky vloží něco, co se téměř rozpustí v ústech - jemné, pružné, plné vlastní chuti. A není potřeba žádná specializovaná technika, ani drahé nástroje. Stačí tři ingredience, pár minut času a trochu trpělivosti.

Proč vůbec dělat nudle doma?

Balené nudle vypadají dobře, ale v polévce se často promění v měkkou kaši. Domácí nudle jsou jiné. Mají hustší strukturu, protože nejsou vysušené na průmyslových linkách. Když je přidáte do horké polévky, neztrácejí tvar - zůstávají pružné a lehce odolné. A nejde jen o texturu. Domácí nudle mají vůni vajec a mouky, která se v polévce rozvíjí jako jemný, přirozený aroma. Vážně - jednou, co to vyzkoušíte, už nebudete chtít nic jiného.

Co potřebujete

Recept je jednoduchý, ale každý krok má význam. Potřebujete:

  • 300 g hladké mouky (můžete použít i polohrubou, ale hladká je lehčí na vymíchání)
  • 2 velká vejce (asi 110 g bez skořápky)
  • 1 špetka soli (přibližně 2 g)
  • 1 až 2 lžíce vody (pokud je těsto příliš suché)

Neberete žádné přísady jako olej nebo mléko. Ty se používají v nudlích na salát nebo na pečení - pro polévku stačí čistá mouka, vejce a sůl. To je klíč k autentické chuti.

Krok za krokem: jak udělat těsto

Začněte tím, že mouku nasypete na čistou desku nebo do velkého mísy. Vytvořte ve středu jamku - jako když děláte vajíčko. Do jamky dejte vejce a sůl. Nechte vejce zůstat v jamce, než je začnete míchat.

Pomalu začněte míchat vejce s moukou pomocí vidličky. Nejprve jen z okraje jamky. Postupně přidávejte mouku do vajec, dokud se nezačne těsto sbírat. Když už to nejde dělat vidličkou, přejděte na ruce. Těsto bude na začátku hrubé a kouskavé - to je normální.

Míchejte a tlačte těsto do sebe, až se stane hladkým a elastickým. Trvá to obvykle 8 až 10 minut. Pokud je těsto příliš suché a praská, přidejte lžíci vody. Pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Když těsto při stisku rukou zpětně odráží, je hotové.

Zabalte ho do plastového filmu a nechte odpočívat nejméně 30 minut při pokojové teplotě. Toto je klíčové. Těsto se během odpočinku uvolní - mouka se napojí na vodu z vajec, a nudle budou mnohem jemnější.

Valení a řezání nudlí

Po odpočinku těsto rozkrojte na dvě nebo tři části. Jednu část vezměte a rozvalte na vymáčknuté desce. Použijte valačku - nejlépe hladkou, ne ten s vlnami. Valte těsto, dokud není tenké, jako list papíru. Cíl je asi 1-2 mm tloušťky. Nevalte příliš tenké - nudle by se rozpadly v polévce.

Když je těsto rovnoměrně vymáčknuté, překlopte ho na sebe, jako když děláte papírový vějíř. Začněte ho řezat na proužky široké asi 5-7 mm. Použijte ostrý nůž. Pokud chcete nudle delší, řežte širší. Pokud chcete jemnější, řežte užší. Nezabírejte se - nudle nejsou potřeba dokonalé. Mírné nerovnosti jsou značkou domácího dělání.

Po nařezání nudle rozložte na dřevěné desce nebo na plátně, aby se nelepily. Můžete je posypat trochu moukou - ale jen lehce. Přílišná mouka jim zabere chuť.

Horká polévka s čerstvými domácími nudlemi ve šálku, odpařující pára.

Kdy a jak přidat nudle do polévky

Největší chyba je přidat nudle do polévky příliš brzy. Pokud je přidáte do studené nebo slabě hřející polévky, začnou se rozpouštět. Správný čas je, když polévka běží na středním ohni, tedy v okamžiku, kdy začne prudce bublat, ale nevaří se jako kotel.

Do vařící polévky přidejte nudle po kousku. Nechte je vařit 3-5 minut. Čas závisí na tloušťce. Když je nudle jemně pružná, ale stále má trochu odporu (al dente), je to ono. Vyzkoušejte jednu - nečekejte na časový údaj v receptu.

Po uvaření nudle odstraňte z ohně. Nechte je v polévce ještě 1-2 minuty, aby se napojily. Pokud polévku necháte stát, nudle se budou dále měkčit - proto je lepší podávat ihned.

Co dělat, když nudle nejsou dokonalé?

První pokus se nemusí podařit. Těsto může být příliš tvrdé, nudle mohou být příliš tlusté nebo se přilepí. To je normální. Více než 80 % lidí, kteří poprvé dělají domácí nudle, si myslí, že to nezvládli. Ale většina z nich se vrátí k tomu za týden.

Pokud se nudle přilepí, přidávejte je do polévky postupně. Pokud jsou příliš tvrdé, nechte je vařit ještě o minutu déle. Pokud jsou příliš měkké, příště valte těsto trochu tlustěji. Každý pokus vás přibližuje k dokonalosti.

Proč je tento recept výhodný pro každodenní vaření

Domácí nudle nevyžadují žádný speciální stroj. Nejsou potřeba nůžky, výrobní linka nebo těstoviny. Stačí ruka, valačka a nůž. A to znamená, že je můžete dělat i ve středu večer, když máte jen půl hodiny. Nudle zůstanou v lednici až 2 dny, pokud je posypete moukou a uložíte v uzavřeném kontejneru. Můžete je i zamrazit - pak je stačí vložit přímo do vařící polévky.

Je to také výborná volba pro rodiny. Děti se mohou zapojit do míchání těsta nebo řezání nudlí. Je to jednoduché, bezpečné a výsledek je hned vidět. A když se vám podaří udělat nudle, které vypadají jako ty z babiččiny kuchyně, cítíte se, jako byste se vrátili domů.

Ruce řežou nudle z tenkého těsta na vymáčknuté desce.

Co s přebytkem nudlí?

Nezahazujte přebytečné nudle. Pokud jich máte víc, nechte je vyschnout na plátně. Potom je uložte do plastového pytlíku a zamražte. Když je budete chtít použít, vložte je přímo do vařící polévky - necháte je vařit o 1-2 minuty déle než čerstvé. Dají se také použít na salát, když je omyjete studenou vodou a přidáte olej a zeleninu.

Nejčastější otázky

Můžu použít jiné vejce než kuřecí?

Ano, ale výsledek bude jiný. Kachní nebo křečí vejce jsou bohatší na tuk a výsledné nudle budou tmavší a jemnější. Pro začátek doporučuji kuřecí - jsou nejstabilnější a nejčastěji používané v české kuchyni.

Můžu použít hladkou mouku z obchodu nebo musí být česká?

Hladká mouka z obchodu je v pořádku. Nezáleží na původu, ale na kvalitě. Hledáte mouku s obsahem bílkovin kolem 10-12 % - to je ideální pro nudle. Většina běžných českých hladkých mouk (např. z obchodů Lidl, Billa, Kaufland) je vhodná.

Proč se nudle nezpevňují po vaření?

Pokud se nudle po vaření rozpadnou, pravděpodobně jste je příliš dlouho vařili nebo jste těsto příliš tenké. Důležité je vařit je jen 3-5 minut. Pokud je těsto příliš tenké, nudle se v polévce rozpadnou. Zkuste valit těsto na 2 mm - to je ideální.

Můžu dělat nudle bez vajec?

Ano, ale nebudou stejné. Bez vajec budou nudle tvrdší a méně chutné. Můžete použít vodu místo vajec - 150-180 ml na 300 g mouky. Ale výsledek bude blíž k těstovinám na zeleninu. Pro klasickou polévku doporučuji vejce.

Jak dlouho se domácí nudle dají uchovávat?

Čerstvé nudle se dají uchovávat v lednici 2 dny, pokud jsou posypané moukou a uložené v hermetickém kontejneru. Zamrazené nudle vydrží až 3 měsíce. Při vaření je vkládejte přímo do vařící polévky - neodmrážejte je.

Co dělat dál

Když se vám podaří udělat nudle, zkuste je přidat do jiných polévek - do hovězí, kuřecí, zeleninové nebo dokonce do česnečky. Zkuste je s kyselou zelí nebo s klobásou. Každá kombinace je jiná. A nezapomeňte: nudle nejsou jen přísada. Jsou součástí polévky. A když je uděláte sami, polévka už není jen jídlo. Je to domov.