Proč by někdo zvažoval redukci pečiva ve stravě?
Někdy se člověk chvíli zastaví a zamyslí nad svým jídelníčkem. Já sám jsem to nedávno řešil, když se Jana, má chápavá polovička, rozhodla přestat kupovat bílé pečivo. Jak jsem tak sledoval tu horu nekonzumovaných rohlíků, napadlo mě, že by to asi byl ten správný čas, abychom se přestali cpát tou naši tradiční českou snídaní a večeří a dali šanci něčemu lehkému a bohatému. Zajímá vás, co se může stát s vaším tělem a myslí, když přestanete jíst pečivo? A nebojte se, nebudu vás nutit pustit se do něčeho radikálního, jen jsem si uvařil šálek voňavého zeleného čaje a zamyslel se nad tím, co se vše může změnit. Tak pojďme na to!
Vliv pečiva na naše tělo
Pečivo, a obzvláště to bílé, je pro mnohé nepostradatelnou součástí každodenní stravy. Je to taková maličkost, co vás vždycky potěší, když si k večeři můžete dát čerstvé, křupavé a nadýchané. Nicméně já jsem si to odkoukal od naší středozemní sousedky - Itálie, kde mají k tomu pečivu tak nějak lehčí vztah. Uvědomil jsem si, že pokud bych se od bílého a nadýchaného pečiva odpoutal, mohl bych možná zaznamenat změny v těle – a vypadá to, že jsem nebyl daleko od pravdy.
Vliv na trávení a metabolismus
Když jsem posledně měl ten přebytek energie z nadměrné konzumace pečiva, musel jsem to nějak vypudit. Mám pocit, že domácí trenérka, tedy Jana, měla už plné zuby mých stížností na to, jak mi pečivo "zatěžuje". A má pravdu. Redukce pečiva má vliv i na trávení. Teoreticky by odejít od bílého pečiva mohlo podpořit tvorbu střevní mikroflóry, a tak zlepšit příjem živin a stabilitu trávicího systému. No a taky to mohlo vést k lepšímu spánku a větší celkové energii. Ale berte to s nadhledem; ne každý má stejný metabolismus a moje "pečivová" anabáze by mohla mít úplně jiný efekt na někoho dalšího.
Co se stane s kily a tělesným tukem?
Abych byl upřímný, tak za to pár kil zvenčí ani moc nemůžu, přeci jen čas od času zabrousím k ledničce pro nějaký ten neslavně známý noční snack. Ale objevilo se v mé hlavě tajemné slovo - glykemický index. To bílé pečivo ho má vysoký a kdybych ho omezil, teoreticky bych mohl očekávat pomalejší nárůst hmotnosti a lepší kontrolu nad tělesným tukem. A přesně to se mi i potvrdilo, když jsem si tak jednoho dne vzpomněl, že kalhoty mi jdou zapnout lépe. A to ani nebyly ty "po svátcích".
Vliv na hladinu cukru v krvi
Jestli máte někdy potíže s krevním cukrem nebo s energií během dne, tak vězte, že jste nejspíš na stejné lodi, jako byl kdysi já. Přemýšlel jsem, jestli by právě pečivo mohlo mít na svědomí ty mé horské dráhy v cukru. No a co myslíte? Stabilnější hladina cukru po redukci toho pečiva byla asi tak překvapivá, jako když mi Jana ohlásila, že se večer nebojí experimentovat s novou recepturou zdravých těstovin. Proměna byla k nepřehlédnutí a já jsem rád, že ji mohu hodnotit kladně.
Nutriční přínos a alternativy pečiva
Když se tak rozhlédnu po obchodu, všiml jsem si, že ten výběr bezlepkových a celozrnných variant pečiva je čím dál větší. Jenže co když je vám lepší, když se tomu pečivu úplně vyhnete? Hmm, asi jako já nedávno. Objevoval jsem úplně nové ingredience, které jsem dříve ignoroval. Jahody s oříšky místo toustů? Proč ne! A nutriční hodnoty? No, bez ostychu vám můžu říct, že si moje tělo odpočinulo od lepku a jednoduchých cukrů a já jsem si užíval objevování nových chutí a textur.
Psychologický aspekt a změna chutí
A co naše mysl? No teda, já si pamatuji, jak jsem byl překvapen, když jsem si uvědomil, že má chutě se změnily. Není to tak, že bych nyní nenáviděl pečivo – přeci jen, takovou domácí bagetu od Jany si nenechám ujít. Ale už to není ta nutkavá touha po bulce nebo křupavém rohlíku. Zajímavé bylo sledovat, jak se moje chuť postupně přizpůsobovala nové stravě a jak jsem začal oceňovat jiné nuance v potravinách, které jsem dříve v pečivu hledal neúspěšně. Vtipné bylo, když mi z belly zacinkala záložka ve staré kuchařce s nápisem „nové chutě“, kterou tam musela strčit Jana, aby mě potěšila.
Přechodné obtíže a jak se s nimi vyrovnat
Ale nebudu vám nic namlouvat, přechod od pečiva nebyl vůbec bez problémů. Jako první mě potkaly ty klasické "odvykací" příznaky - chutě na sladké, nebo třeba na to pečivo, samozřejmě. Jenže já jsem řekl sám sobě, že si prostě musím najít nějakou tu alternativu. A ano, ty první dny bez chleba byly náročné, jako kdyby mi někdo odňal kousíček sebe. Ale pak přišel ten zvrat a já jsem začal objevovat nové chutě. A vždycky je dobré mít po ruce spolustrávníka – ať už je to vaše lepší polovička, rodina nebo přítel, který vám pomůžou těmi prvními dny projít. Jana byla v tomhle ohledu neocenitelná.
Závěrečné myšlenky a několik tipů
Tak co? Insipiroval jsem vás, abyste se zamysleli nad tím, co žere váš organismus? Věřte mi, i když jsem si někdy říkal, že pečivo je základní kámen české kuchyně, rozhodně to neznamená, že musí být základem i vaší stravy. A pokud si myslíte, že bez pečiva by byl váš život ochuzen o slast, tak věřte, že alternativ je více než dost. A pro ty z vás, kteří to chtějí zkusit, mám tady pár tipů:
- Zbuďte kreativitu v kuchyni a zkuste nové recepty
- Najděte si své oblíbené alternativy a načasujte je do jídelníčku
- Nesnažte se vše měnit najednou, postupujte pozvolna
- Pomáhejte si záznamem vašich pokroků, motivuje to
- A především, buďte trpěliví sám k sobě, změny chutí nepřijdou hned
Jen si pamatujte, že každý z nás je jiný a každý máme jiné preference. Já, třeba, se nikdy úplně nevzdám mé milé voňavé domácí bagety, ale teď už vím, že mám na výběr. Jestli budete chtít, můžete sledovat můj blog a já se s vámi podělím o další postřehy z mého pečivo-méně-bohatého života. Teď ale musím zase utíkat – voní mi z trouby nový experiment mých rukou, a to si nemůžu nechat ujít. Na viděnou u dalšího článku!