Výběr ryby pro přípravu v páře
Vybrat tu pravou rybu pro přípravu v páře, může být někdy třísky z komina. Abych vám trochu ulehčil, mohl bych doporučit několik mých oblíbených ryb pro tento účel. Takové jako losos, tilápie nebo třeba platýs. Tyto ryby mají pevné, ale zároveň lahodné maso, které dobře drží tvar a po uvaření nabízí bohatou chuť. No a samozřejmě jsou dostupné v každé nepřihlížející rybí prodejně. No uznejte, co víc si přát?
Seznam potřebných ingrediencí
Mám pro vás malé překvapení. Příprava ryby v páře je v podstatě kráčející obrázková legrace. Co budete potřebovat? Rybu samozřejmě, máte nějakou představu? Dále byste měli mít pod rukou nějakou tu zeleninu. Vhodnou je třeba brokolice, mrkev nebo celer. A v neposlední řadě by se vám mohl hodit nějaký ten koření a bylinky. Ale o tom se dozvíte více v dalším bodě.
Marinování ryby - koření a bylinky
Jestli na něco kladu důraz, tak je to marinování ryby. Proč? Protože to je klíčem k tomu, aby ryba měla nádhernou chutí a nebyla taková ta nudná. Má oblíbená kombinace je česnek, máslo, citrón, petržel a sůl. Ale dovolte mi, abych vás provedl procesem. Za prvé, vytvořte máslovou směs tím, že na pánev vložíte máslo a strouhaný česnek. Pak přidejte nasekanou petržel a stlačený citrón. A na závěr, přidejte trochu soli. Tak a máme hotovo!
Příprava a páření ryby
Jakmile máte rybu marinovanou, je čas na její přípravu a páření. Začněte tím, že rybu opláchnete a osušte ji. Pak ji položte do parního košíku a přidejte marinádu. A nyní přichází na řadu páření. Kolik času? No, to záleží na typu ryby a její tloušťce. Já obvykle pářím rybu přibližně 15-20 minut. No, a už je to hotové. Nebylo to tak těžké, že?
Servírování párované ryby
Každou velkou show musí doprovázet grandiózní finále a to samé platí i pro vaření. Jak tedy servírovat párovanou rybu? No, já si to rád trochu užívám. Položím rybu na talíř, ozdobím ji nějakou tou marinovanou zeleninou, přidám trochu citrónových kroužků a na závěr posypu nasekanou petrželkou. A víte co? Mé děti, Magdaléna a Gabriel, to milují!
Tipy a triky pro přípravu ryby v páře
Na závěr bych vám rád dal nějaké tipy a triky, které vám mohou ulehčit přípravu ryby v páře. Začněte tím, že rybu marinujete co nejdéle, ideálně přes noc. Dalším trikem je vždy pářit rybu co nejkratší možnou dobu, aby byla stále šťavnatá a chutná. A konečně, nezapomeňte na dobrou prezentaci. Jídlo, které vypadá dobře, také lépe chutná. A víte co je na tom nejlepší? Když pak vidíte úsměv na tváři svých dětí. No a to je přece to nejlepší, co vůbec může být, že?
Jak vidíte, příprava ryby v páře může být pěkná sranda. Věřte mi, když vám říkám, že když to jednou zvládnete, budete chválit sebe sama. Takže se nebojte experimentovat a tvořit. A pokud budete mít nějaké otázky, neváhejte se na mě obrátit. Ano, jsem Otakar a vaření je moje vášeň!